Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

Työntekijän sormet osuivat pöytäsahan terään – työnantajalle sakot puutteellisesta suojauksesta

Pirkanmaan käräjäoikeus on 2. joulukuuta tuominnut tamperelaisen rakennusyrityksen toiminnasta vastaavan henkilön 25 päiväsakon eli 700 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Pirkanmaan käräjäoikeus on 2. joulukuuta tuominnut tamperelaisen rakennusyrityksen toiminnasta vastaavan henkilön 25 päiväsakon eli 700 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.
Kuuntele juttu

Käräjäoikeuden käsiteltävänä oli elokuussa 2013 sattunut työtapaturmajuttu, jossa työntekijä loukkaantui, kun hän oli halkaisemassa ikkunalistoja pöytäsahalla. Sahauksen puolessa välissä ikkunalista juuttui kiinni terään ja hajosi. Työntekijän sormet osuivat terään ja vahingoittuivat.

Työntekijän käyttämästä pöytäsahasta puuttuivat sekä jakoveitsi että terän yläsuoja, joiden tarkoitus on suojata sahan käyttäjää työtapaturmilta. Jakoveitsi pitää sahattavan uran sillä tavoin auki, ettei pääse syntymään niin sanottua takapotkua. Yläsuoja taas estää tahattoman koskettamisen terään. Tahaton koskettaminen tapahtuu tyypillisesti tilanteissa, joissa esimerkiksi takapotkun takia syntyy nopea ennakoimaton liike. Käsi saattaa tällöin osua terään. Seurauksena syntyvät vammat ovat usein peruuttamattomia.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että koska sahaan kuuluvat olennaiset turvavarusteet olivat ilmeisesti puuttuneet jo pidempään, työnantaja oli laiminlyönyt työvälineen turvallisuudesta huolehtimisen.

Käräjäoikeus totesi vastaajan syyllistyneen työturvallisuusrikokseen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue muistuttaa, että rakennustyömaalla käytettävien koneiden ja muiden laitteiden rakenne ja kunto on aina todettava käyttötarkoitukseen sopiviksi ja niitä koskevien vaatimusten mukaisiksi.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Työntekijän sormet osuivat pöytäsahan terään – työnantajalle sakot puutteellisesta suojauksesta”

  1. Millainen myrsky mahtaa syntyä, jos kysyn missä on työntekijän vastuu nykypäivänä? En varsinaisesti ota kantaa tähän juttuun tai puolusta vastaavaa mestaria, koska uutinen oli hyvin suppea ja johtopäätöksiä oikeasta ja väärästä on mahdoton tehdä. Heitän yleisesti ilmoille kysymyksen siitä, pitäisikö työn suorittajalla itsellään olla vastuuta. Perehdytykset varmasti ovat tehty ja työntekijällä on ollut pakostikin työturvakortti itsellään, joten hän on viimeisen riskin ottanut ihan itse. Ei työmaatoiminta voi ajautua siihen, että vastaava tai työnjohto joutuu erikseen joka asiaan puuttumaan. Työmaalla on monta tekijää ja on inhimillistä, että työnjohtaja ei ole edes huomannut itsekään laitteen turvavarusteiden puutteellisuutta. Isolla työmaalla ei joka viikko TR-kierroksella voi kiertää kaikkia mestoja läpi sillä pieteetillä että TR-luku aidosti olisi 100 prosenttia.

  2. Nykyään on tilanne mennyt siihen pisteeseen että mestarin pitäs olla jokaisen työntekijän selän takana katsomassa ja valvomassa työn tekijän työskentelyä. Elikkä mestareita pitää palkata jokaista työntekijääkohden valvomaan työtä. Typeryys on vallannut alan.

  3. No oliko ne suojalasit päässä ja kypärä?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat