Lähes 30 miljoonan kiinteistökauppa kaatui Kalevala Rakennuksen taloussotkuihin

Kirkkohallituksen kiinteistökaupat Helsingin Katajanokalla menivät valtaosin pieleen, kun lopulta konkurssiin ajautunut Kalevala Rakennus ei pystynyt toteuttamaan esisopimusta.

Kirkkohallituksen kiinteistökaupat Helsingin Katajanokalla menivät valtaosin pieleen, kun lopulta konkurssiin ajautunut Kalevala Rakennus ei pystynyt toteuttamaan esisopimusta.

Syksyllä 2013 Kalevala Rakennus osti Kirkkohallitukselta yhden kiinteistön Katajanokalta. Lisäksi se teki esisopimuksen kahdesta kiinteistöstä, joihin kuuluu kolme rakennusta. Ensimmäinen kauppa toteutui, mutta esisopimus jäi pelkäksi paperiksi.

Toteutumattoman kiinteistökaupan kauppahinta oli Kalevala Rakennuksen konkurssista päättäneen Oulun käräjäoikeuden papereiden mukaan 28,1 miljoonaa euroa. Siitä oli maksettu ennakkomaksuna 2 miljoonaa.

Kirkkohallituksen mukaan kauppa olisi pitänyt toteuttaa silloin, kun asemakaava sai lainvoiman, ja viimeistään vuoden 2014 lopussa.

Kirkkohallitus joutui kertomansa mukaan myös maksamaan rakennusliikkeelle sopimuksen mukaan kuuluneita kiinteistöjen käyttö- ja muita kuluja.

Kirkkohallitus on myös joutunut huolehtimaan Katajanokan hankkeen kaavoituksesta, kun rakennusliike ei ollut sitä tehnyt.

Syyttömiä sotkuun

”Me olemme sotkeutuneet soppaan täysin syyttämme”, kiinteistöjen selvitysmies Juha Laurila Kirkkohallituksesta sanoo.

Laurilan mukaan Kalevala Rakennuksen konkurssi selkeyttää tilannetta. Kirkkohallitus neuvottelee konkurssipesän kanssa kauppaa koskevan esisopimuksen purkamisesta. Kirkkohallitus on vienyt asemakaavaa omana työnä eteenpäin. Myös kiinteistöjen ostajakandidaattien kanssa neuvotellaan.

Kirkkohallitus on menettänyt prosessissa sijoitustuottoja. Onnellista tilanteessa on Laurilan mukaan kuitenkin se, ettei kirkko ole menettänyt Kalevala Rakennuksen vaikeuksein takia reaaliomaisuutta.

Merkit Kalevala Rakennuksen vaikeuksista alkoivat Laurilan mukaan paljastua asioiden viivästymisten kautta. Viivästyksiä seurasi hyviä ja vielä parempia selityksiä. Vaikeuksien syvyys selvisi Kirkkohallitukselle keväällä 2015, samaan aikaan kuin hankkeessa mukana olleille sijoittajillekin.

Kauppaprosessi on ollut Laurilan mukaan todella pitkä ja työllistävä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Lähes 30 miljoonan kiinteistökauppa kaatui Kalevala Rakennuksen taloussotkuihin”

Jätä kommentti