Kokeile kuukausi maksutta

SRV aloittanut Wood Cityn rakennustyöt

SRV:n, Stora Enson ja Helsingin Asuntotuotantotoimisto Att:n yhteisen, noin 27000 kerrosneliön laajuisen Wood City -puurakentamishankkeen ensimmäisen vaiheen rakennustyöt ovat käynnistyneet keväällä Helsingin Jätkäsaaressa.

Kuuntele juttu

Nyt käynnistyneessä ensimmäisessä vaiheessa SRV rakentaa kaksi asuinkerrostaloa Helsingin Asuntotuotantotoimisto Att:lle. SRV:n Suomen liiketoimintojen johtaja Juha Toimela kertoo, että yhtiö rakentaa parhaillaan talojen kellareita ja puuelementtien asennusten on tarkoitus alkaa syksyllä 2016. Varsinaisia rakennustöitä edelsivät saastuneen maan puhdistustyöt. Asuintalojen pitäisi valmistua vuonna 2017. Niiden pinta-ala on 8000 neliötä, ja niihin tulee yhteensä 98 asuntoa.

Kolmessa vaiheessa toteutettava Wood City -hanke koostuu asuin-, toimisto- ja hotellirakentamisesta. Toimistorakentamisen osuus on 12000 neliötä ja hotellin 7000 neliötä. Kaikista rakennuksista tulee 8-kerroksisia. Suomessa ei ole aiempaa kokemusta näin korkeiden puisten toimisto- ja hotellirakennusten toteutuksesta. Rakennusten pohjakerrokset, rappukäytävät ja hissikuilut tehdään kuitenkin betonista.

Toimistorakentamisen on tarkoitus alkaa vielä tämän vuoden puolella. ”Meillä on ollut rakennuslupa jo pitkään toimistorakennukseen, mutta nyt olemme yhden päävuokralaisen kanssa muokanneet suunnitelmia sillä tavalla, että käytännössä joudumme hakemaan uuden rakennusluvan. Yritämme saada lupa-anomuksen sisään elokuussa”, Toimela sanoo.

Alun perin toimistorakennus oli tarkoitus tehdä kahdessa vaiheessa, mutta nyt se toteutetaankin yhdessä vaiheessa. Toimistotiloista on alustavasti varattu noin 50–60 prosenttia tällä hetkellä.

Hotellin osalta neuvottelut operaattorin kanssa ovat Toimelan mukaan jo ”varsin pitkällä”.

CLT vaihtunut osin LVL:ään

Rakennusmateriaalien osalta suunnitelmat ovat hieman muuttuneet alkuperäisistä, vaikka hanke toteutetaan edelleen puusta. Alkujaan hanke piti toteuttaa kokonaisuudessaan CLT:stä. Nyt tekeillä olevat asunnot toteutetaan kuitenkin viilupuusta eli LVL:stä. Päätöksen taustalla on Stora Enson Varkauden-tehtaan uusi LVL-tuotantolinja, jonka toiminta alkoi huhtikuun 2016 lopussa. Wood City on ensimmäinen kohde, jonka elementit tulevat uudelta tuotantolinjalta. Toimistohankkeessa käytetään LVL-paneeliseiniä, CLT-levyjä ja liimapuupalkkeja. Hotelli on edelleen tarkoitus toteuttaa CLT-moduuleista.

Wood City -hankkeen käynnistyminen on venynyt pitkään, sillä hanke julkistettiin jo syksyllä 2011 ja ensimmäisten rakennusten oli tarkoitus valmistua vuonna 2013. Hankkeen viivästymisen taustalla on ollut useita syitä. Toimelan mukaan suurin syy viiveeseen on ollut toimistorakentamisen heikossa markkinatilanteessa.

Myös edellä mainittu runkomateriaalien osittainen vaihtuminen CLT:stä LVL:ään ja suunnittelumuutokset aiheuttivat osaltaan viivettä hankkeen käynnistymiseen. Hankkeesta järjestettiin suunnittelukilpailu vuonna 2012, ja sen tulosten perusteella tontti vaati uutta kehityssuunnitelmaa, joka hyväksyttiin vuonna 2014.

Pitkä kehitysvaihe ja uudet suunnitelmat näkyivät myös hankkeen suunnittelukustannuksissa. ”Suunnitteluun meni paljon enemmän aikaa ja rahaa kuin kaavailimme”, Toimela toteaa.

Rakennusluvan hanke sai viime vuonna. Nyt hankkeen on tarkoitus valmistua kokonaisuudessaan vuonna 2019.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SRV aloittanut Wood Cityn rakennustyöt”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat