Kokeile kuukausi maksutta

Helsingissä on noin 29000 asuntoa ilman vakinaista asukasta

Tyhjien ja tilapäisesti asuttujen asuntojen osuus Helsingissä oli vuoden 2015 lopussa 8 prosenttia koko asuntokannasta eli yhteensä noin 29000 asuntoa. Tämä käy ilmi Helsingin kaupungin tietokeskuksen tuoreesta raportista.

Ei vakinaisessa asuinkäytössä olevien asuntojen suhteellinen osuus on korkein eteläisen suurpiirin alueella, jonka asuntokannasta tällaiset asunnot muodostavat 15 prosenttia. Osa-aluetasolla tyhjien ja tilapäisesti asuttujen asuntojen osuus on korkein Kluuvin osa-alueella, jolla ne muodostavat peräti 42 prosenttia alueen asuntokannasta. Muita alueita, joilla yli viidennes asuntokannasta on muussa kuin vakituisessa asuinkäytössä, ovat Santahamina, Kaartinkaupunki, Kaivopuisto, Hernesaari ja Eira.

Suhteessa vähiten eli noin 5 prosenttia tyhjiä ja tilapäisesti asuttuja asuntoja oli itäisen suurpiirin alueella. Osa-aluetasolla tyhjien ja tilapäisesti asuttujen asuntojen osuus oli alhaisin Veräjälaakson, Kurkimäen ja Itäkeskuksen osa-alueilla jääden alle 3 prosenttiin asuntokannasta. Pääsääntöisesti tyhjien ja tilapäisesti asuttujen asuntojen osuudet ovat vähäisiä alueilla, joilla kaupungin vuokra-asuntojen osuus asuntokannasta on korkea.

Koko kaupungin tasolla tyhjien ja tilapäisesti asuttujen asuntojen määrää selittää osittain ei vakinaisessa asuinkäytössä olevien asuntojen tilastointitapa, jossa kaikki 31. joulukuuta muussa kuin vakituisessa asuinkäytössä olleet asunnot rekisteröityvät tyhjiksi tai tilapäisesti asutuiksi. Esimerkiksi asuntokauppojen yhteydessä asunto on tyypillisesti hetken ilman vakituista asukasta, jolloin vuodenvaihteeseen sijoittuva asuntokauppa näyttäytyy myös rekisteritiedoissa.

Eteläisen suurpiirin alueella tyhjien ja tilapäisesti asuttujen asuntojen korkea osuus selittynee osin niin sanottujen ”kakkosasuntojen” korkealla määrällä sekä yhä asunnoiksi rekisteröityjen tilojen toimistokäytöllä. Myös Helsingissä oleskelevien, mutta muualla vakinaisesti asuvien asukkaiden määrä saattaa osaltaan selittää tyhjiksi tilastoitujen asuntojen osuutta. Vuoden 2015 lopussa Helsingissä asui noin 13000 henkeä, joiden vakituinen asuinpaikka oli rekisteröity johonkin muuhun kuntaan. Lisäksi Helsingissä vakituisesti asuvista asukkaista noin 19000 ei ollut rekisteröitynyt millekään asuinalueelle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingissä on noin 29000 asuntoa ilman vakinaista asukasta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat