Kokeile kuukausi maksutta

Uusi lastensairaala, Keskustakirjasto, Amos Rex – Helsingissä rakennetaan vuonna 2017 kuin viimeistä päivää

Helsingin Sanomat kokosi listan merkittävistä rakennushankkeista jotka alkavat, jatkuvat tai valmistuvat Helsingissä ensi vuonna.

Kuuntele juttu

Pahin on ohi, sanovat ekonomistit. Kun HS kysyi kesällä yli 60 taloustieteilijältä Suomen talouden suunnasta, 94 prosenttia heistä kertoi uskovansa myönteisen kehityksen jatkuvan Suomen taloudessa.

Talouden valopilkuksi nousi vuonna 2016 rakentaminen. Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi tilastokeskuksen mukaan lähes kymmenen prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä. Koko vuoden tilastot eivät ole vielä valmistuneet, mutta nostokurki-indeksi näyttää ainakin Helsingissä vahvalta myös vuonna 2017.

HS kokosi listan merkittävistä rakennushankkeista jotka alkavat, jatkuvat tai valmistuvat Helsingissä tänä vuonna. Vuonna 2017 Helsingissä ottaa muotonsa useita kaupungin arkkitehtonista ilmettä voimakkaasti muuttavia rakennuksia.

Sanomatalon viereen nouseva Helsingin Keskustakirjasto avataan vasta vuonna 2018, mutta harjannostajaisia on tarkoitus viettää jo tänä vuonna.

Myös Amos Rex -taidemuseo saadaan tämän vuoden aikana jo pitkälle, mutta senkin avajaiset venyvät vuoden 2018 puolelle.

Meilahdessa ollaan Keskustakirjastoa ja Amos Rexiä pidemmällä. Uuden lastensairaalan avajaisia juhlitaan jo tänä vuonna.

Idemmässä tohistaan pystyyn Metropolian uutta Myllypuron kampusta, Itä-Helsingin ensimmäistä korkeakoulua. Metroradan päälle aletaan näillä näkymin tehdä kantta kesällä 2017. Kampusrakennukset valmistuvat vuosina 2018 ja 2019.

Myös korjaustyöt etenevät. Töiden äänet jatkuvat vuonna 2017 Olympiastadionilla, jonka remontin pitäisi valmistua vuodeksi 2019. Eduskuntatalon remontin ja Helsingin yliopiston hallintorakennuksen remonttien pitäisi olla valmiita jo ensi syksynä.

Arkkitehti Toivo Korhosen suunnitteleman, vuonna 1977 valmistuneen hallintorakennuksen julkisivut uudistetaan, sisätilat muokataan uusien käyttötarpeiden mukaisiksi ja sisäpiha katetaan. Helsingin kaupungin mukaan hallintorakennuksesta pyritään tekemään osa kävelykeskustaa.

”Siitä tulee upea”, sanoo yliarkkitehti Henna Helander rakennusvalvontavirastosta.

Myös Suomenlinnan tunnelin korjaus saattaa valmistua jo tämän vuoden lopulla. Ainakin jos suuria yllätyksiä ei tule vastaan.

Ja sitten kaupallisempiin rakennuksiin. Niitä tehdään tänä vuonna kasapäin. Kauppatorille nousee jo keväällä merikylpylä Altaan päärakennus. Toinen kylpyaiheinen rakennusprojekti sijaitsee Lonnan saarella. Lonnalle rakennetaan kevään ja kesän aikana uusi julkinen sauna.

Jätkäsaaressa taas aloitetaan lisäkerrosten rakentaminen Bunkkeriin. Rakennukseen on tulossa uimahalli, liikuntatiloja ja asuntoja.

Itäkeskuksen Citymarketin uuden rakennuksen on tarkoitus valmistua vuoden lopussa.

Pasilassa taas aletaan rakentaa niin Triplan kauppakeskusta kuin uutta asemarakennustakin. Arkkitehtuurikilpailu tornitaloalueen suunnittelusta käynnistyy.

Vallilan puolella vääntö Konepaja Brunon kohtalosta jatkuu, mutta samaan aikaan vierelle nousee lisää toimisto- ja asuinrakennuksia. Viime vuonna valmistuneen OP:n pääkonttorin viereen rakennetaan uutta taloa Verohallinnon käyttöön.

Kalasatamassa Redin asuintornit jatkavat matkaansa kohti taivasta. Lopullisesti tornien on tarkoitus valmistua kuitenkin vasta vuonna 2018. Tänä vuonna niiden viereen valmistuu uusi terveys- ja hyvinvointikeskus. Helsinki on uudistamassa sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjontaa. Uudessa palvelumallissa asiakas saa sekä terveys- että sosiaalipalvelut saman katon alta. Uusi terveys- ja hyvinvointikeskus otetaan käyttöön vuoden 2018 puolella.

Entäpä sitten asuinrakentaminen? Helsinki pyrkii hillitsemään asumiskustannusten nousua asuntojen tarjontaa lisäämällä ja asemakaavoja onkin syntynyt viime vuosina vauhdilla. Rakentamisen tahtia kasvattaa myös markkinatilanne.

”Maailmalla on nyt liikkeellä paljon rahaa”, sanoo Helander.

Matala korkotaso ja vakaat nettotuotot houkuttelevat niin kotimaisia kuin ulkomaisia sijoittajia entistä voimakkaammin Suomen kiinteistömarkkinoille. Helanderin mukaan ulkomaiset sijoittajat ovat erityisen kiinnostuneita toimisto- ja liikerakentamisesta, suomalaiset asuntotuotannosta.

Tänä vuonna asuntoja tehdään paljon muun muassa Jätkäsaareen. Esimerkiksi puukerrostalokortteli Wood City ehtii vuoden 2017 aikana jo pitkälle. Valmista pitäisi olla vuoden 2018 alussa.

Jätkäsaareen valmistuu myös muusikoille ja musiikinalalla työskenneille ihmisille tarkoitettu Elmun vuokratalo Jallukka. Asukkaat pääsevät muuttamaan taloon jo maaliskuussa.

Telakkarannan ensimmäiset rakennusluvat myönnettiin joulukuussa. Rakentaminen alkaa kuitenkin näillä näkymin vasta vuonna 2018.

Myös Kruunuvuorenrannan kehittyminen jatkuu. Hakaniemestä Laajasaloon vievien Kruunusiltojen rakentaminen alkanee näillä näkymin vuonna 2018, mutta asuntoja tehdään jo vauhdilla. Kruunuvuorenrannasta on tarkoitus tehdä 12 500 ihmisen asuinalue. Valmista pitäisi olla vuoteen 2030 mennessä.

Uusien asuinalueiden lisäksi asuntoja tehdään vanhojen talojen sekaan. Noin puolet Helsingin asuntotuotannosta on niin kutsuttua täydennysrakentamista. Lisäksi esimerkiksi vanhoja toimistoja muutetaan sankoin joukoin asunnoiksi.

Vuoden odotetuin rakennusprojekti taitaa kuitenkin olla Helsingissä ja Espoossa vuonna 2017 sama kuin vuonna 2016. Länsimetro Oy:n mukaan länsimetro saadaan kulkemaan Helsingistä Espoon Matinkylään kesällä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusi lastensairaala, Keskustakirjasto, Amos Rex – Helsingissä rakennetaan vuonna 2017 kuin viimeistä päivää”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat