Rakennustuote HS / Virve Rissanen 3 kommenttia

Imatralla tehtiin maailman suurin 3d-betonitulostin, joka valmistaa kolme metriä korkeita rakennus­elementtejä

RoboCatt-niminen tulostin tekee kolme metriä korkean rakennuselementin 40 minuutissa.

Imatralla esiteltiin perjantaina maailman suurin betoniteollisuuteen tehty 3d-tulostin. Imatralaisen startup-yhtiö Fimatecin tulostin pystyy valmistamaan kuusi metriä pitkiä ja kolme metriä korkeita rakennuselementtejä 40 minuutissa.

Fimatecin projektipäällikkö Lasse Lankinen kertoo, että elementit täyttävät nykyrakennusmääräykset. RoboCatt-niminen tulostin ei siis pelkästään syötä betonimassaa, vaan hoitaa myös raudoitukset.

”Laite tekee elementille verkkomaisen luurangon, ja robottikädet lisäävät betoniin raudoituksia tarpeen mukaan. Tulostin osaa tehdä myös pistorasioiden paikat valmiiksi”, Lankinen sanoo.

Suurin hyöty laitteesta on, että se pystyy tekemään myös kaarevia betonielementtejä. Kaarevien elementtien valmistamiseen menee Lankisen mukaan nykytekniikalla tuplasti enemmän aikaa kuin suorien elementtien tekemiseen. Tulostin osaa tehdä molempia.

Laite toimii kuin mikä tahansa 3d-tulostin: sille syötetään tietokoneelta 3d-malli, josta se poimii elementin mitat, aukot ja raudoitukset. Kun betonimassa on valmis, painetaan tulostusnappulaa, ja kone alkaa kasata elementtiä kerroksittain. Ensin syötetään pohjamassa, ja sen päälle aina uusi kerros.

Lankisen mukaan vastaavaa konetta ei ole Suomessa eikä oikein vielä maailmallakaan.

”Betonitulostus on kilpailtu ala. Tämä on ollut yhtä aikaa vastaan juoksemista, mutta nyt menemme aallon harjalla.”

Laite on kooltaan kahdeksan metriä pitkä ja kuusi metriä korkea. Se vaatii pyörittääkseen vain yhden ihmisen. Tulostuksen aikana turvajärjestelmät estävät koneen sisälle pääsyn. Työntekijä seuraa prosessia ulkopuolelta ja pystyy keskeyttämään tulostuksen tarvittaessa. Konetta ohjataan kosketusnäytöltä.

Tulostimen valmistukseen osallistui Fimatecin lisäksi teknologiayhtiö ABB, ja rahoitus projektiin saatiin Tekesiltä ja Kakkonen-Yhtiöiltä. Pilottikoneen työpaikka on jo tiedossa, ja Fimatecin tarkoitus on valmistaa lisää samanlaisia tulostimia myytäväksi.

Keskustelu artikkelista: 3 kommenttia

 • Kovat ovat markkinapuheet, etenkin kun vertaa siihen minkälainen oli tuo ensimmäinen prototyyppi laitteesta ja sen tuotokset. Taitaa mennä vielä hetki kunnes robotti pystyy tekemään automaattisesti kaikki asuinkerrostalon elementissä tarvittavat aukot detaljeineen, asentamaan vähän monimutkaisemmat sähkö- ja LVI-varaukset putkituksineen. Puhumattakaan siitä että pitäisi se arkkitehtuurikin huomioida asiassa, joten valkobetonia ja tiililaattaa pintaan…

  Ettei vaan olisi tässäkin kyse perinteisestä yhteiskunnan kehittämisrahojen hyödyntämisestä ja homma loppuu siihen pisteeseen kun rahoituskin. Mielenkiintoista että näin mullistavaan innovaatioon ei ole lähtenyt vielä mukaan yksikään perinteisistä betonielementtien valmistajista. Ilmeisesti Lujabetonikin on vetäytynyt nyt projektista pois?

  Laitteen tehokkuus on jo sitä luokkaa, että noin innovatiivisen koneen pitäisi mullistaa markkinat parissa vuodessa ja sen jälkeen kaikki perinteisten seinäelementtien valmistajat olisivat konkursissa. Nähtäväksi jää kuinka tämä laite pärjää nyt kovassa betonitulostuksen kilpailumarkkinatilanteessa, joka on ainakin alalla minulle jäänyt aika tuntemattomaksi. Jos kilpailu on kovaa, niin missä ne kilpailijat ovat?

  Betonitulostuksessa ei ole pahemmin isoja keksintöjä tehty sitten ruiskubetonista valmistettavan betemi-pilarin ja senkin käyttö on jäänyt Suomessa ilmeisesti yhden tehtaan marginaalituotteeksi. Betemi-pilari sentään on oikeasti onnistunut ja korkealaatuinen tuote, mutta Suomen markkinat ovat harmillisen pienet ja hinnallisesti tuote on ilmeisesti vähän kallis valmistaa perinteisiin enemmän käsityötä vaativiin pilareihin nähden.

  Vastaa
 • Tässä vielä linkki erääseen uutiseen, josta näkee missä tilanteessa projekti oli vuosi sitten. Täytyy kyllä nostaa hattua kehittäjille, jos ovat vuodessa kaikki pikkuviat korjanneet ja tuote on nyt valmis markkinoille:

  http://www.esaimaa.fi/Online/2016/05/26/Fimatec%20ja%20Pinta%20Works%20voittivat%20Etel%C3%A4-Karjalan%20kasvuyrityskilpailun/2016120821921/4

  Vastaa
 • Löytyyhän aiheesta myös youtube-video. Ei taida ihan tuo elementin ansaiden kiinnitys olla sitä mitä Suomessa on totuttu käyttämään ja eristepaksuuskin taisi vähän jäädä nykyisistä vaatimuksista ja muutama muu pikku juttu, mutta mikäs siinä. Hieno kone ja ei muutakuin elementtipedit rautaromuun ja näitä tilalle. 🙂

  Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia