Rovaniemen terveysasema vaarantaa terveyden – mineraalivillakuituja löytyi sisäilmasta

Rovaniemelle terveysaseman toiminta joudutaan lopettamaan etuajassa, kun Kätilöopiston uutisten vauhdittamana myös Rovaniemellä sisäilmaongelmat kriisiytyivät.

 

Rovaniemelle terveysaseman toiminta joudutaan lopettamaan etuajassa, kun Kätilöopiston uutisten vauhdittamana myös Rovaniemellä sisäilmaongelmat kriisiytyivät.  

Rovaniemen Sairaalakadun terveysaseman sisäilmaoireet ovat pahentuneet. Henkilökunnalla on todettu poskiontelotulehduksia, yskää, keuhkokuumetta, silmä- ja iho-oireita sekä uupumusta. Ongelmat ovat jatkuneet vuosia, mutta Lapin Kansan uutisen mukaan viime aikoina tilanne on kriisiytynyt.

Tapauksella on yhtymäkohtia Helsingin Kätilöopiston tapaukseen. Rovaniemellä siitä on jo alettu puhua uutena Kätilöopistona, ja voi olla, että Kätilöopisto-uutisointi sai vauhtia aikaan myös Rovaniemellä.

”Miten kaupunkilaiset hyväksyvät sen, että sairaita hoidetaan sairaassa paikassa”, kirjoitti Lapin Kansan toimittajakin ja syytti samalla sairaalan johtoa salailusta ja työntekijöiden vaimentamisesta. Toisaalta toimittajallakaan ei ollut tarkkaa tietoa sairaustuneiden määrästä. ”Erään tiedon mukaan työntekijöistä yli neljäkymmentä oli saanut oireita huonosta sisäilmasta ja kymmenkunta on joutunut siirtymään työskentelelemään muualle.”

Rovaniemen kaupunginhallitus päätti jo viime vuonna, että toiminnot järjestetään muualle vuoden loppuun mennessä. Tarkoitus on rakentaa Saarenkylän Pulkamontielle väliaikaiset tilat tilaelementeistä. Sairaalakadulla on 60 sairaansijaa.

1950-luvulla rakennettua kiinteistöä ei aiota korjata. Iso peruskorjaus tehtiin 90-luvulla. Silloin seinistä löytyi muun muassa lautoja, olkia ja multaa, mutta niitä ei poistettu.

Talon sisäilmaongelmien syyt eivät ole selvillä, sillä yhtä selittävää tekijää ei ole löytynyt.

”Joissakin oireita aiheuttavien tilojen ilmassa on todettu pieniä määriä mineraalivillakuituja”, kertoi Lapin Kansalle Tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala.

Ilmanvaihtokanavien vanhat ääneneristysvillat ja vanhojen akustiikkalevyjen villat aiheuttavat helposti samanlaisia ärsytysoireita kuin homekin, jos ne pääsevät vapaasti pölisemään sisäilmaan ja niiden pöly jää siivoojilta piiloon erilaisten tasojen päälle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rovaniemen terveysasema vaarantaa terveyden – mineraalivillakuituja löytyi sisäilmasta”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat