Projektit Rakennustuote Rakentaminen Seppo Mölsä 2 kommenttia

Ensimmäiset vapaarahoitteiset puukerrostalot Vantaalle – Skanska, Eke ja Reponen rakentajina

Vantaan Koivuhakaan tulee ensimmäiset BoKlok-kerrostalot, ja ensimmäiset EKE:n ja Reposen omistusasuntopuukerrostalot Kivistöön ja Tikkurilaan.

Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunta esitti maanantaina kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi kolmen tontin varaamiseen vapaarahoitteiseen kerrostalotuotantoon. EKE saa tontin Kivistöstä, Skanska Koivuhaasta ja Rakennusliike Reponen Tikkurilasta. Tontit myydään markkinahinnoin.

Ensimmäinen BoKlok-kerrostalo

Skanskan ja Ikean BoKlokin ensimmäinen 5-kerroksinen puukerrostalo nousee Koivuhakaan ensi vuonna. Lisäksi viereen tulee kaksi 2-kerroksista BoKlok-pienkerrostaloa eli luhtitaloa. Alustava aikataulu on kevät 2018.

Skanska on jo kilpailuttanut pääkaupunkiseudulla alkavaa puukerrostalotuotantoa varten tuoteosatoimittajia. Niistä se hakee samalla itselleen pitkäaikaista yhteistyökumppania. Puurangan sijaan rungoksi on ajateltu CLT- tai LVL-levyä, jotka ovat kaksikerroksiin taloihin liian kalliita.

BoKlok-konseptin vetäjä Susanna Sucksdorf näkee BoKlok-kerrostaloissa suuret kasvumahdollisuudet, sillä Ruotsissa tuhannesta myydystä BoKlok-asunnosta jo kolmannes on kerrostaloissa.

Skanska oli 1990-luvulla yksi Suomen ensimmäisistä puukerrostalojen rakentajista, mutta into lopahti silloin ensimmäisiin kohteisiin. Moni muukin iso rakennusliike lopetti puukerrostalorakentamisen ensimmäiseen kohteeseen, kun ei saanut toimintaa taloudelliseksi.

EKEn ensimmäinen

EKE-Rakennus on tutkinut puukerrostalorakentamiseen soveltuvia kaavaratkaisuja yhdessä puukerrostaloja tuottavan puuelementtitehtaan kanssa. Kyseessä on pistetalo. Kivistön tontin asuinrakennusoikeus on 4 820 k-m2.

EKE on aiemmin tehnyt Kivistön asuntomessualueen lähelle pientaloalueen, jossa puuelementtien toimittaja oli Design-Talo. Puukerrostalon elementtitoimittajaa ei ole vielä kerrottu.

Puurakentaja saa helpommin tontteja

Puukerrostalorakentamisen konkarille Rakennusliike Reposelle tuleva tontti on Tikkurilassa Veturipolun varrella. Siihen rakennetaan puurunkoinen energiatehokas kerrostalo omistusasuntokäyttöön. Suunnitteluvaraus on noin 6000 k-m2. Talosta kaavaillaan 5-7-kerroksia.

Reponen on tehnyt aiemmin valtavan puukerrostalon Kivistön asuntomessualueelle. Se tuli vuokrakäyttöön. Sillä on käynnissä puukerrostalohanke myös Helsingin Honkasuolla.

Betonirakentajana aiemmin tunnetun Rakennusliike Reposen toimitusjohtaja Mika Airaksela on perustellut puukerrostalorakentamiseen lähtemistä sillä, että se on keskisuurelle rakennusliikkeelle hyvä tapa pärjätä tonttikilpailuissa. Kunnat suosivat tontinjaossa usein juuri puurakentamista, tai energiatehokasta rakentamista, minkä pioneereja Reponen myös on.

Kaupungit suosivat puuta

Vantaan kaupungin tavoitteena on, että näiden kohteiden myötä puukerrostaloille tulisi aitoa kysyntää omistusasumismarkkinoille. Toistaiseksi puukerrostaloja on syntynyt vain vuokratalotuotantoon ja kaupunkien erikseen puukerrostalorakentamiselle varatuille tonteille.

Edelliset puukerrostaloihin tehdyt omistusasuntokohteet toteutettiin Porvoossa ja Naantalissa 1990-2000 –luvun taitteessa, mutta niille ei tullut jatkoa, vaikka puurakentamisen edistäminen on ollut hallitusohjelmissa Esko Ahon 1990-luvun hallituksesta alkaen. Aluksi se  tosin muotoiltiin viennin edistämiseksi, jossa viennin vahvuuksia rakennettiin kotimaisten referenssien kautta.

Myös Helsingin seudun MAL-sopimuksessa 2016-2019 osapuolet ovat sitoutuneet edistämään puurakentamista hallitusohjelman kärkihankkeen mukaisesti.

 

 

 

 

Keskustelu artikkelista: 2 kommenttia

  • Onnea. 25 v sitten puukerrostalo yritti nostaa päätään. Muutama vuokrakerrostalo saatiin aikaiseksi, grynderitaloja ei yhtään. En ymmärrä, miten omistusasuntokauppa voi käydä puukerrostalossa.

    Vastaa
  • Olipas betoninen kommentti 🙂 Taitaa pelottaa, kuka ostaa enää betonista rakennetun talon kun betonin laatu on täysin arvailujen varassa ! ? Ja se sisäilmanlaatu…

    Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia