Rakennusyhtiö Fira on kehityshankkeissa vahvassa etukenossa, sillä se on kehittänyt esimerkiksi KIRA-digi-hankkeessa putkiremonttihanketta asunto-osakeyhtiössä rooli- ja paikkatietopohjaisesti.

KIRA-digi-rahoitusta jaettiin neljännen kerran

KIRA-digi-hankkeen neljännellä kokeiluhakukierroksella myönnettiin yhteensä noin 775 000 euroa 27 kokeilulle.

Kirjoittaja(t) Johanna Aatsalo

Kaikki kokeilut vauhdittavat rakennetun ympäristön digitalisaatiota. Tukea saavat 23 yritystä, 3 kaupunkia ja yksi yhdistys.

Parhaiten arvioinnissa menestyivät STK-Tietopalvelut, Fira, Tampereen kaupunki ja Emmi Keskisarja & Janne Teräsvirta Arkkitehtitoimisto & Company. Toimialan oma rahoitusosuus tuettavissa hankkeissa on yli 1,5 miljoonaa euroa ja hankkeiden kokonaiskustannukset 2,3 miljoonaa euroa.

Kokeiluilla halutaan uudistaa alan toimintatapoja, luoda ja testata uusia digitaalisia ratkaisuja sekä parantaa niiden yhteentoimivuutta.

”Neljäs kierros löi meidät kaikki ällikällä hakemusten määrän suhteen. Myös hakemusten laatu, monipuolisuus ja kokeiluluonteisuus ovat parantuneet kierros kierrokselta. Nyt painopiste siirtyy kokeilujen tulosten jalkauttamiseen. Tästä on hyvä jatkaa”, digipäällikkö Teemu Lehtinen sanoo.

Esimerkiksi STK-Tietopalvelut kokeilee sähkö- ja LVI-alan tuotetietokantojen yhteensovittamista yhdessä Sähköteknisen Kaupan Liiton, LVI-Infon, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:in, Kymdatan, Yhtyneiden Insinöörien, Sähkötekniikka Kari Sirénin, Granlundin ja Graviconin kanssa.

Fira sai avustusta RoPa-hankkeeseensa, jossa se kokeilee kumppaneidensa kanssa rakennushankkeen digitalisointia päästä päähän rooli- ja paikkatietopohjaisesti. Suunnittelut yhteistyötahot ovat Sweco Rakennetekniikka, VTT ja putkiremonttityömaan ekosysteemiin liittyvät aliurakoitsijat ja työkohteena on toimiva asunto-osakeyhtiö.

Tampereen kaupungin kokeiluhankkeessa yhdessä Gispon kanssa kehitetään tietomalli kunnan toteuttaman strategisen maankäytön suunnittelun myötä tuotetun maankäyttöpäätöstiedon jakamiseen ja jatkokäytön tarpeisiin.

Emmi Keskisarja & Janne Teräsvirta Arkkitehtitoimisto & Company kehittää laadun optimoimista CLT-elementtien jyrsintämuodoissa digitaalisen työprosessin paremmalla hallinnalla. Hankkeen tuloksena syntyy testattu digitaalinen työpolku ja ohjeistus, joka takaa paremman tiedon kulun suunnittelijalta tuotantoon.

Kaksivaiheinen arviointi

Neljänteen kokeiluhakuun saapui 105 hakemusta noin sadalta eri organisaatiolta. Hakuun osallistuneiden hankkeiden suunniteltu kokonaisrahoitus oli yhteensä noin 9,5 miljoonaa, josta alan oma rahoitus oli 5,9 miljoonaa ja haetun KIRA-digi-tuen määrä 3,7 miljoonaa euroa.

Hakemukset arvioitiin kaksivaiheisesti. Ensin toteutettiin hakumateriaalien sähköinen arviointi ja sen jälkeen 38 parhaat pisteet saanutta hakijaa kutsuttiin lyhyisiin virtuaalisiin esittelytilaisuuksiin, jotka mahdollistivat pisteytyksen tarkentamisen ja arvioijien keskinäisen vuoropuhelun.

Aiempien kokeiluhakujen tavoin hankkeiden arvioinnista vastasi toimialan asiantuntijoista koostuva, riippumaton ja vaitioloon sitoutunut arviointiryhmä.

Tällä kierroksella arviointiryhmään kuuluivat Erkki Aalto (RAKLI), Kaj Hedvall (Senaatti-kiinteistöt), Matti Holopainen (Kuntaliitto), Mikko Hyytinen (Pöyry), Heikki Lonka (ISS Proko), Minna Perähuhta (ympäristöministeriö), Rikhard Sjöberg (Kiinteistömaailma) sekä Satu Taskinen (ympäristöministeriö).

KIRA-digin ohjausryhmä teki arvioinnin pohjalta ympäristöministeriölle esityksen tuettavista hankkeista. Ohjausryhmästä päätöksentekoon osallistuu kullakin hakukierroksella vain ne jäsenet, joilla ei ole sidonnaisuuksia hakijoihin.

Kaikkien neljän kokeiluhakukierroksen tuloksena KIRA-digi-hankkeessa on käynnistynyt tähän mennessä yhteensä 75 kokeilua.

Hakukierroksia järjestetään vielä kaksi vuosina 2017-2018. Seuraava haku pyritään avaamaan jo loka-marraskuun vaihteessa. Vuosina 2016-2018 kokeiluja rahoitetaan yhteensä enintään noin 4 miljoonalla eurolla.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “KIRA-digi-rahoitusta jaettiin neljännen kerran”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi