Microsoftin perustaja Bill Gates aikoo rakennuttaa Arizonaan älykaupungin, jonka pitäisi  vastata tulevaisuuden odotuksia ihmisystävällisestä, fiksusta ja ekologisesta kaupungista.

Bill Gates suunnittelee älykaupunki Belmontia Arizonaan

Microsoftin perustaja Bill Gates aikoo rakennuttaa Arizonaan älykaupungin, jonka pitäisi  vastata tulevaisuuden odotuksia ihmisystävällisestä, fiksusta ja ekologisesta kaupungista.

Älykaupunkihanke tukee hyvin Gatesin pyrkimyksiä käyttää suuri osa miljardiomaisuudestaan erilaisiin hyvätekeväisyysprojekteihin. Äskettäin uutisoitiin hänen panostuksistaan Alzheimerin taudin voittamiseksi.

Belmont investointifirma, jonka osakas Bill Gates on, osti Arizonan osavaltiossa 45 minuutin ajomatkan päässä Phoenixin kaupungista länteen sadan neliömetrin kokoisen tontin 68 miljoonalla dollarilla. Alue on aavikkoa ja lähes asumatonta. Sitä on pidetty tähän asti epätaloudellisena paikkana ja johon ei kannattaisi rakentaa oikeastaan yhtään mitään. Kaupungin nimeksi tulee myös Belmont.

Yleensä älykaupungilla (Smart City) tarkoitetaan, miten ICT-teknologiaa voidaan parhaiten soveltaa kaupunkiympäristössä ja julkisyhteisöjen järjestämisvastuulla olevissa palveluissa. Mutta käsite älykaupunki on kuitenkin sitä mukaa laajentunut kun asiasta on enemmän keskusteltu ja sitä on tutkittu ja päästy kokeilemaan jo käytännössäkin. Älykäs kaupunki tulee olemaan myös uusi haaste rakentamiselle ja samalla koko rakennusteollisuudelle.

Paolo Solerin kokeilukaupungin naapuriksi

Arizona on ollut jo aikaisemminkin uusien kaupunkien rakentamisen kokeilulaboratoriana. Tunnettu uudelta ajalta on Yhdysvaltojen kuuluisimman arkkitehdin Frank Lloyd Wrightin oppilaan, italialaissyntyisen arkkitehdin ja visionäärin Paolo Solerin suunnittelema ja vuodesta 1970 vielä rakenteilla oleva alunperin 5000 ihmiselle suunniteltu Arcosanti, jota on toteutettu pienellä budjetilla ja eripuolilta maailmaa saapuneiden tähän asti yli 8000 vapaaehtoisen avustuksella.

Vaikka Arcosantissa on saatu valmiiksi vasta 13 rakennusta ja siellä asuu vain sata ihmistä, projekti on saanut uusien ideoidensa ja fiksujen rakennuskokeilujensa ansiosta laajaa julkisuutta ja siihen käy tutustumassa vuosittain kymmeniätuhansia turisteja.

Belmont-kaupunki rakennetaan 160 000 ihmiselle. Sinne pitäisi tulla 80 000 asuntoa. 15 neliökilometriä on varattu toimistoille ja liikkeille. Kouluille on tilaa kaksi neliökilometriä. Julkiset tilat ja kaupungin puistot saavat 15 neliökilometriä tilaa.

Robottiautot huristavat uudella moottoritiellä

Belmont saa huippunopeat internettiyhteydet, datakeskuksia, moderneja tuotantolaitoksia. Itseajavat kulkuneuvot ja robotisoitu logistiikka tulee palvelemaan Belmontin asukkaiden tarpeita. Belmontista pitäisi tulla paras mahdollinen esimerkki tulevaisuuden älykaupungista.

Bill Gates pitää tärkeänä, että Belmontissa tuotetut high-tech-tuotteet pääsevät esteettömästi ja nopeasti maailman markkinoille. Rakenteilla oleva moottoritie Renosta ja Las Vegasista etelään tulee sivuamaan Belmontia. Tietä aiotaan jatkaa Meksikon rajalle saakka. Nopeista kulkuyhteyksistä itä-länsi-suunnassa ei vielä ole tehty päätöksiä.

Haasteita Belmontin rakentamiselle  tulee aiheuttamaan Arizonan karu ja äärimmäinen ympäristö. Arizonan aavikko on kesäisin erittäin kuuma. Belmontin aurinkopaneleilla tuotetusta puhtaasta energiasta tulee huomattava osa kulumaan ilmasto- ja jäähdytyslaitteiden pyörittämiseen.

Veden puute Arizonassa on viime vuosina pahentunut dramaattisesti ja vedestä kiistellään jo nyt asukkaiden ja viranomaisten kesken. Arizona on lähes täysin riippuvainen Coloradon osavaltion puolelta tuodusta vedestä.

Belmont tulee  lähelle Yhdysvaltojen viidenneksi suurinta kaupunkia Phoenixia, jonka asukasmäärä kasvaa nopeasti Meksikosta ja muualta Latinalaisesta-Amerikasta saapuvien maahanmuuttajien johdosta. Jo yli 40 prosenttia asukkaista on jo latinoja. Meksikon huumesota on heittänyt varjonsa Phoenixille alituisesti kasvana rikollisuutena.

Miten Belmont pystyy näitä negatiivisia ilmiöitä torjumaan omalla alueellaan, on vielä täysin avoin. Kaupungin aitaaminen ei ainakaan sovi älykaupungin ja Gatesin ajatusmaailmaan.  Yksi uuden Belmontin tärkeä tehtävä voisikin olla köyhien ja rikkaiden kasvavan elintasokuilun vähentäminen ja eri etnisten ryhmien harmooninen asuttaminen ilman slummialueita.

Bill Gatesin Belmont-projekti on saanut jo maailmanlaajuista huomiota, vaikkei tarkemmmista suunnitelmista ole vielä mitään tarkempaa tietoa.

Tamperekin haluaa älykaupungiksi

Amerikassa Denver on jo ennen Gatesin suunnitelmia ehtinyt julkistaa älykaupunkisuunnitelmansa. Kiinassa älykaupunkihankkeita on useitakin.

Suomessa Tampere on ilmoittautunut älykaupungiksi ja sen suunnitelmat ovat herättäneet laajalti kiinnostusta maailmalla. Smart Tampere -hankkeessa älyä haetaan kaupunkiin seitsemällä eri alueella. Niitä ovat älykkäät rakennukset, älykäs infra, älykäs teollisuus, älykäs liikkuminen,  älykäs terveydenhoito, älykäs oppiminen ja älykäs hallinto.

Älykäs rakennus on Tampereen visiossa viihtyisä ja tarpeenmukainen. Se tuottaa informaatiota käyttäjien tarpeisiin, kuluttaa vähän luonnonvaroja ja energiaa sekä hyödyntää hukkaresursseja. Lisäksi se toimii taloudellisesti kestävästi.  Tampereen tavoitteena on edistää älykkäiden rakennusten rakentamisessa yhteiskehittämistä, kokeilukulttuuria ja yhteistyötä yritysten, kunnan ja tutkimuslaitosten kesken.

Robottibussien tarvitseman infran rakentaminen on tarkoitus aloittaa Hervannasta.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Bill Gates suunnittelee älykaupunki Belmontia Arizonaan”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi