Kokeile kuukausi maksutta

Näin rakentajat tienasivat pääkaupunkiseudulla – 3-5 prosentin nousu vuodessa

Pääkaupunkiseudulla rakentajat saivat joissakin ammattiryhmissä nauttia viime vuonna jopa yli 5 prosentin ansionousuista. Muualla Suomessa ansiotaso polki keskimäärin paikallaan. Taulukostamme näkyy tuntipalkkojen kehitys vuosina 2004-2018.

Ei voi sanoa, että rakennusmiesten palkat hipoisivat taivasta, mutta ihan hyvää tuo kehitys on ollut varsinkin pääkaupunkiseudulla.

Rakennusalan TES-neuvottelujen aikaan on käyty kiivasta keskustelua siitä, mikä on ollut rakennusalan työntekijöiden todellinen palkkakehitys. Sekä työnantajat että työntekijät ovat tuoneet esiin omia, hyvin erilaisia tilastoja ja erilaisia vertailujaksojakin.

Neutraali analyysi palkkakehitykseen löytyy FMC Laskentapalvelujen kustannushintaporteista, joita on tehty Rakennuslehden tilauksesta vuodesta 2004. Olemme poimineet taulukkoon kunkin vuoden alun palkkatilanteen.

Rakennustyöntekijöiden palkat on saatu pääkaupunkiseudun rakennusliikkeiltä. Alueen palkkataso on selvästi muuta maata korkeampi.

Viimeisin hintaseuranta helmikuulta kertoi, että rakentamisen palkkojen nousuvauhti jatkui loppuvuodesta 2017.  Työmaan keskituntiansio nousi vuoden aikana 3,8 prosenttia ja rakennusmiehen palkka peräti 5,5 prosenttia. Kirvesmiehen palkka nousi 3,6 prosenttia, muurarin 3,2 prosenttia ja betonimiehen 2,3 prosenttia 21,7 euroon tunnilta. Heikoiten ansiotaso kasvoi seuratuista ammattiryhmistä laattamiehellä, nousua oli prosentti.

Koko maassa palkkakehitys oli rakennuskustannusindeksin mukaan huomattavasti maltillisempaa ja palkat pysyivät suurin piirtein ennallaan.

Rakentamisen suhdannevaihtelut näkyvät hyvin palkkakehityksessä. Edellisen huippusuhdanteen lopulla 2008 keskituntiansio nousi 18,7 euroon, mutta se palasi lyhyen, mutta syvän taantuman vuoksi samalle tasolle vasta 2013. Viiden viime vuoden aikana työmaan keskituntiansio on noussut 8,5 prosenttia.

Ulkomaisen työvoiman tulo erityisesti pääkaupunkiseudun työvoimavajetta täyttämään alkoi jo edellisen rakentamisbuumin aikana. Se on osaltaan hillinnyt palkkakulujen nousua.

Rakennusala on saanut nauttia hyvistä suhdanteista vuodesta 2016 alkaen ja asuntotuotanto on ollut kappalemäärissä mitattuna vuosituhannen ennätystasolla. Edellinen ennätys oli vuodelta 2005. Toimitilarakentamisen huippu saavutettiin 2008.

Käsitteitä

Tuntipalkka on rakennusliikkeiden keskimääräinen maksettu tuntipalkka sisältäen aikatyö-, palkkio- ja urakkapalkat lisineen ammattiryhmittäin.

Keskituntiansio on rakennusliikkeen maksettu palkkasumma jaettuna tehdyillä tunneilla

Talonrakennusalan työt tehdään joko urakkapalkalla, aikapalkalla tai palkkiopalkalla. Palkkaryhmä määräytyy työntekijän ammattitaidon perusteella ja jokaisella ammattikunnalla on mahdollisuus päästä ylimpään palkkaluokkaan. Palkkaryhmän päälle sovitaan aina henkilökohtainen palkanosa ja yleensä myös työkohtainen lisä.

Rakennusliiton palkkatilaston mukaan keskimääräinen aikatyöpalkka on noin 16,50 €/h, palkkiopalkka 20,00 €/h ja urakkatyöpalkka 23,50 €/h.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Näin rakentajat tienasivat pääkaupunkiseudulla – 3-5 prosentin nousu vuodessa”

  1. Terve
    En tiedä mistä olet tietosi saanut mutta esim rakennusmiehen kta n20 €a on täysin posketon ja paljonko ko työntekijöitä on. Missä tilastossa on ulkomainen työvoima joka tekee suuren osan pk seudun töistä ja palkka on 10-17 €a tunnilta. Löytysköhän Suomesta yksi oikea toimittaja joka todella ottaisi selvää esim palkoista ja tästä ”työvoimapulasta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat