Onko eristeetön massiivitiiliseinä yksi ratkaisu koulujen sisäilmaongelmiin – näin uskotaan ainakin Oulussa ja Rovaniemellä

Vastauksena koulujen sisäilmaongelmiin Oulussa ja Rovaniemellä on päädytty kennotiiliharkon käyttöön. Yksiaineisena rakenne on lähes idioottivarma, joskin kallis, sillä harkko tulee Saksasta.

Oulun Tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö Ville Laitinen valitsi uusien koulujen julkisivuksi kennotiiliharkon. Rakenteessa ei ole eristeitä eikä tiiviitä pintoja, joihin vesi voisi kondensoitua.
Voisiko yksi koulujen sisäilmaongelmien syy olla rakenteissa? pohti Oulun Tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö Ville Laitinen. Hän päätteli, että yksiaineinen massiivirakenne olisi kosteusteknisesti kerroksellista sandwich-rakennetta yksinkertaisempi, turvallisempi ja vikasietoisempi.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Onko eristeetön massiivitiiliseinä yksi ratkaisu koulujen sisäilmaongelmiin – näin uskotaan ainakin Oulussa ja Rovaniemellä”

  1. Hienoa että yksiaineinen kivimateriaali on huomattu myös julkisen rakentamisen puolella. Toinen vastaava yksiainen kivirunkomateriaalihan on kevytbetoni, mistä pientaloja on Suomessa ja muualla Euroopassa tehty jo vuosikymmenien ajan. Hinnaltaan se on kennotiiliharkkoa edullisempi, minkä lisäksi sillä päästään kennotiiliharkkoa parempiin äänen- ja lämmöneristyslukuihin. Kevytbetonista tehdään myös valmiiksi raudoitetut ja määrämittaan valmistetut aukonylitys- ja tasoelementit, joten erillisiä aukkotuentoja tai onteloelementtejä ei tarvitse käyttää. Myös hallirakentamisesta tutut seinäelementit ovat mahdollisia ja niitä tehdään myös maanalaisiin rakenteisiin. Näillä yksiaineisilla rakenneratkaisuilla todellakin vastataan vellovaan sisäilma- ja homeongelmaan julkisissa tiloissa.