Kokeile kuukausi maksutta

Asuntosäätiö lähtee mukaan puurakentamiseen ja rakennuttaa puukerrostalon Espoon Tapiolaan

Asuntosäätiö on päättänyt lähteä mukaan puurakentamiseen rakennuttamalla Espoon Tapiolaan täysin puurakenteisen ja -runkoisen kerrostalon.

Espoon Tapiolaan nouseva puukerrostalo on kaavamääräysten mukaisesti autopaikaton. Kuva: Asuntosäätiö

Osoitteeseen Tuuliniitty 3 sijoittuva kohde on Asuntosäätiön mukaan Espoon ensimmäinen puukerrostalo.

Taloon tulee 42 ARA-vuokra-asuntoa, joiden koko vaihtelee yksiöistä perheasuntoihin, ja sen rakentaminen alkaa kuluvan vuoden aikana.

Asuntosäätiö rakennuttaa samalle alueelle myös asumisoikeuskohteen, josta tulee joko puurakenteinen tai puuverhoiltu betonirakenteinen kerrostalo.

Rakentamistapa päätetään kohteen suunnittelun alkaessa ensi vuonna.

Käytön aikaisia kustannuksia seurataan

”Puurakentaminen sopii säätiömme profiiliin”, Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen toteaa.

”Vaikka puukohteet voivat olla haastavia suunnitella ja rakentaa, asiakastutkimukset osoittavat, että ihmiset pitävät puurakennuksissa asumisesta.”

Asuntosäätiötä kiinnostavat eritoten puukerrostalon elinkaarikustannukset.

”Seuraamme rakennettavien puukerrostalojen kiinteistönhoidon kustannuksia ja vertaamme niitä betonirakentamiseen. Muun muassa puutalon julkisivua pitää huoltaa enemmän kuin betonista tehtyä.”

Asuntosäätiö perustettiin vuonna 1951 nimenomaan suunnittelemaan ja rakentamaan Tapiolaa.

”Tapiola on erinomainen paikka toteuttaa ensimmäinen puurakentamisen hankkeemme. Pääsemme kehittämään aluetta Tapiolan alkuperäisen idean mukaisesti innovatiivisen kaupunkiasumisen malliin eli palaamme tavallaan juurillemme.”

Puurakentamisen tai pikemminkin -rakennuttamisen jatkosta Asuntosäätiö päättää Tapiolan kohteista saatavien kokemusten perusteella.

Autopaikkoja tulee ainoastaan vieraille

Osoitteeseen Tuuliniitty 3 sijoittuva vuokratalo on Asuntosäätiön mukaan Espoon ensimmäinen kaavamääräysten mukaisesti autopaikaton kerrostalo.

Sinne ei siis tule lainkaan asuntokohtaisia autopaikkoja, ainoastaan muutama vierasautopaikka.

”Uskomme, että taloon hakeutuu asukkaita, joille oma auto ei ole niin tärkeä kulkuväline. Näille asukkaille metroaseman ja muiden julkisen liikenteen palveluiden läheisyydessä oleva asuintalo on haluttu vaihtoehto.”

Kerrostalo rakennetaan sääsuojan alla

Tuuliniitty 3:n pääurakoitsijaksi on valittu Rakennusliike Reponen oy, joka rakentaa puukerrostalot säältä suojattuina teltan sisällä.

Kohteen pääsuunnittelijana on toiminut arkkitehti Jukka Turtiainen.

”Talon massa on selväpiirteinen, siinä on hiljaisia viitteitä 1950- ja 1960-lukujen Tapiolan kerrostaloihin”, Turtiainen sanoo.

”Tämä näkyy muun muassa julkisivujen suhteissa ja ikkunamaailmassa. Puu on tuotu selkeästi esille julkisivuverhoilussa ja muun muassa parvekerakenteissa.”

Pohjakerroksessa on käytetty lautamuottipintaista betonia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Asuntosäätiö lähtee mukaan puurakentamiseen ja rakennuttaa puukerrostalon Espoon Tapiolaan”

  1. Jos talo saataisiin kuivana rakennettua, siellä asuu ihmisiä ja ennen pitkää sattuu vesivahinko. Varsinkin puurakenteisten välipohjien kuivaaminen on hankalaa ja hidasta. Asuntosäätiö on ollut elemänsä aikana pari kertaa lähes selvitystilassa. Onko nyt tulossa komas kerta? Ei kenenkään pussi kestä kokonaisen kerrostalon mahdollista valtavaa tyhjäkäyttöä kuivauksen aikana. Vastoin yleistä luuloa kiinteistövakuutus ei korvaa tyhjäkäyttöä, vain rakennuksen kuivauksen, eikä sitäkään aina. Entä vesivahinkotalon maine? Vesivahinkotalo saa huonon maineen, sellaiseen taloon ei haluta muuttaa, vaikka kuivaus onnistuisi hyvin.

    1. Ei kannattaisi kirjoittaa, jos ei ole tieto ja osaamista. Puuvälipohjan kuivaaminen on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa, kuin vastaavan betonisen

  2. Reposelle on sattunut näitä vesivahinkoja puukerrostaloissa aikaisemminkin. Asukkaat maksumiehinä silloin ja ehkäpä myös tulevaisuudessa. Kenen valmistajan sprinklerit tulevat kohteeseen?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat