Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin keskustakirjasto Oodi palkittiin jälleen

Oodi palkittiin kansainvälisellä terässuunnittelupalkinnolla.

Oodin rungon keskeisen osan muodostaa kaksi teräskaarta. Kuva: Tuomas Uusheimo

Palkinto jaetaan joka toinen vuosi ja sen myöntää eurooppalainen teräsrakentamisen yhteisö European Convention for Constructional Steelwork (ECCS). Toimikunnan tarkoitus on edistää teräksen luovaa käyttöä arkkitehtuurissa.

Oodin runko on tehty 108 metriä pitkästä teräksisestä siltakaaresta, jota kannattaa kaksi 1 000 tonnin tukikaarta. Niiden ansiosta sisänäkymä on avoin ja pilareista vapaa.

Suuret, painavat, erikoiset teräsosat tekivät projektista teknisesti vaativan. Hitsausliitosten suunnittelu, kantavuus ja eheys vaativat erityistä ammattitaitoa.

Kirjaston teräsrakenteet toimitti Normek, joka on erikoistunut teräsrunkorakenteiden ja terässiltojen suunnitteluun ja rakentamiseen sekä räätälöityjen julkisivu- ja kattoratkaisujen valmistukseen. Yhtiö on osa eurooppalaista Donges-Groupia. Hankkeen pääurakoitsija oli YIT.

Oodin lisäksi terässuunnittelupalkinnolla palkittiin pienimuotoinen norjalainen majaprojekti, jossa metsän keskelle, lähes puiden latvojen korkeuteen rakennettiin minimalistisia, noin 40 neliön majoja kevyen teräsrungon päälle. Majoihin kuljetaan niiden vieressä vapaasti seisovan kierreportaikon kautta. Portaikko yhdistyy majaan sillalla.

Kilpailun tuomaristo myönsi kahden pääpalkinnon lisäksi 12 tunnustusta eurooppalaisille terässuunnittelukohteille.

Viime vuonna Oodi palkittiin suomalaisella Teräsrakennepalkinnolla.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Helsingin keskustakirjasto Oodi palkittiin jälleen”

  1. Arkkitehti ALA ja rakennesuunnittelija Ramboll

  2. ECCS terässuunnittelupalkinnon sai siis Normek Oy Keskustakirjasto Oodin teräsrakenteista. Samoin suomalainen Terösrakennepalkinto on myönnetty Normek Oy:lle samasta aiheesta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat