Kokeile kuukausi maksutta

EK: Rakennusalan luottamus laski marraskuussa – tilaukset vähenivät hieman

Rakennusalan luottamusindikaattori laski vähän marraskuussa. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan koko kaikkien teollisuusyritysten luottamus pysytteli ennallaan, mutta niillä on varastoissa yhä enemmän valmiita tuotteita.

Rakennusalalla henkilökunnan määrän kausivaihtelu huomioon ottaen ennakoidaan kasvavan seuraavina kuukausina. (Kuva: Milla von Konow)

Rakennusalalla yritysten suhdannetilannetta kuvaava luottamusindikaattori painui marraskuussa saldolukuun +4, kun lokakuun tarkistettu saldoluku oli +6.  Alan luottamus on silti yhä korkeammalla kuin pitkäaikainen keskiarvo, joka on -6.

Alan yritysten tilauskirjat ohenivat hieman, mutta myös tilauskanta oli yhä pitkäaikaista keskiarvoa suurempi. Yritykset ennakoivat heikentyneestä tilanteesta huolimatta, että henkilökunnan määrä kausivaihtelu huomioon ottaen lisääntyy lähikuukausina.

Kaikkien teollisuusyritysten luottamusindikaattori oli marraskuussa sama kuin syyskuussa eli -7 eli heikompi kuin pitkän ajan keskiarvo, joka on +1.

Tilauskannat pysyivät marraskuussa lähellä keskiarvoa. Valmiiden tuotteiden varastot jatkoivat kasvuaan, ja ne ovat nyt selvästi tavanomaista täydemmät. Tuotannon odotetaan pysyvän ennallaan lähikuukausien aikana.

”Teollisuudessa tuotantokapasiteetti oli kokonaan käytössä 68 prosentilla vastaajista”, kertoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

EK:n luottamusindikaattorit kuvaavat yritysten suhdannetilannetta kyselyhetkellä.

Suomalaisten teollisuusyritysten luottamusindikaattori oli lokakuussa hieman EU-maiden keskiarvon alapuolella. Rakennusyritysten luottamus oli lähellä EU-maiden keskiarvoa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “EK: Rakennusalan luottamus laski marraskuussa – tilaukset vähenivät hieman”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat