Kokeile kuukausi maksutta

Jatkossa rakennusalankin syöpäriskeihin puututaan tiukemmin

Vuoden alussa tulee voimaan asetus, joka esimerkiksi määrittelee sitovat raja-arvot 22 uudelle syöpähaitalliselle tekijälle. Asiasta kertoi ensimmäisenä STT.

Suomessa asbestiin liittyvää lainsäädäntöä kiristettiin vuonna 2016. Nyt rakennushankkeissa ja purkutöissä täytyy aina suorittaa asbestimittaukset, ja purkutöissä asbestimittaukset täytyy suorittaa vielä jälkikäteen. Kuva: Kimmo Mäntylä
Kuuntele juttu

Jatkossa työntekijöiden syöpävaarallisille aineille altistumisen seuranta laajenee aiemmasta. Merkittävimpiä uusia ASA-ilmoitettavia (ammatissaan altistuvien rekisteri ASA) altisteita ovat esimerkiksi formaldehydi, kvartsipöly ja kaikki lehtipuupöly.

Asetuksen mukaan työnantajan on ilmoitettava syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien rekisteriin (ASA-rekisteri) työntekijä altistuneeksi, jos altistuminen on todettu biologisten altistumismittausten, työhygieenisten mittausten tai muilla työpaikoilla vastaavissa olosuhteissa tehtyjen selvitysten ja mittausten perusteella.

Jos työpaikalla altistutaan syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimää vaurioittaville aineille eikä edellä mainittuja tarkempia altistumistietoja ole käytettävissä, altistuneiksi on ilmoitettava kunakin altistumisvuonna sellaiset työntekijät, jotka kyseisenä vuonna ovat altistuneet tekijälle merkittävän osan työajastaan vähintään 20 työpäivänä.

Eniten esimerkiksi asbestin aiheuttamista keuhkosyövistä kärsitään rakennusalalla. Riskiammattien joukkoon kuuluvat esimerkiksi putkiasentajat ja korjaajat.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Jatkossa rakennusalankin syöpäriskeihin puututaan tiukemmin”

  1. kuinka ollakaan saatiin tämmönen uuden vuosikymmenen alkuun , nythän kaikki projektit meneekin sitten riittävän suurelle firmalle ja artisti maksaa , jokainen hulabaloo kulu siirtyy lopuksi veronmaksajan hartioille.

    ja taas tulee hyvä olo omakotitalossa , jossa kaikki tehtii kerralla kunnolla ja remontteja ei tehdä koskaan .

    krs talot tulee olemaan , tuulimyllyn kaltaisia rahanlennätys osastoja , ajatus on kieltämättä kaunis , voi kun olisi ollut tiedossa silloin kun asbestia laitettiin betoniin 1993 asti.

  2. sörkässä ja munkkiniemessä purettiin isot vanhat betonirakennukset ( kuivana )naksuttimella , höly oli saatanallista monta viikkoa , eikös sama laki määrää että pöly sidotaan tarkasti vesisumulla ………..ja valvonta oli…………….ja mites toi pöly tossa paskamontussa sitten otetaan talteen siitä kuravetenä , sama lakihan kieltää maahan imeytyksen………….ja valvonta oli…….

    pitääkö katsoa että edelliset ruuat on syöty ennenkuin tehdään uutta syötävää.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat