Kokeile kuukausi maksutta

Yle: Professori Jarmo Leppiniemi kuollut – Rakennuslehti menetti tärkeän asiantuntijan

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtajana pitkään toiminut kauppatieteen tohtori Jarmo Leppiniemi on kuollut.

Leppiniemi menehtyi keskiviikkona, kertoi hänen vaimonsa Raili Leppiniemi Ylelle. 71-vuotias Leppiniemi sairasti syöpää, joka oli todettu noin vuosi sitten.

Leppiniemi toimi Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtajana 24 vuotta. Hän luopui tästä tehtävästä toukokuussa 2008 ja hänet valittiin liiton kunniapuheenjohtajaksi.

Leppiniemellä oli myös laskentatoimen professuuri Helsingin kauppakorkeakoulussa. Lisäksi Leppiniemellä oli eri yhtiöiden hallitusjäsenyyksiä ja muita luottamustehtäviä.

Rakennuslehden vakioasiantuntija

Jarmo Leppiniemi teki vuosikymmenten ajan Rakennuslehdelle suurimpia rakennusalan pörssiyrityksiä koskevia analyyseja.

Hän seurasi koko uransa ajan tarkasti rakennus- ja kiinteistöalan yrityksiä. Hän oli usein varsin kriittinen. Ensimmmäisissä analyyseissaan hän saattoi ihmetellä rakennusalan yritysten vuosikertomusten tasoa saaden näin aikaan tason nousun ja avoimuuden kasvun.

Hän kirjoitti vuonna 1989, että kiinteistösijoitusyhtiöt päästettiin pörssiin liian aikaisin.

”Niiden kohdalla riitti yhden vuoden tilinpäätöstiedot, kun aiemmin tähän vaadittiin 3-5 vuoden taseet. Kiinteistösijoitusyhtiöiden kohdalla vedottiin niiden omistamaan suureen ja arvokkaaseen kiinteistöomaisuuteen ja niistä saatavaan vuorenvarmaan vuokratuottoon.”

Tätä vuorenvarmuutta Leppiniemi epäili. Osakasta ei hänen mukaansa kiinnosta kalliin kiinteistön osakkeiden omistaminen varsinkin, kun sijoittajalla ei ole käytössään puolueetonta arviointimenetelmää tuosta arvosta.

”Tällaisen puuttuessa syntyy epäilyksiä, että ellei jokin kallis, ehkä ylihintainenkin kiinteistö ole kelvannut yksittäisille ostajille, se myydäänkin sitten kiinteistönsijoitusyhtiölle ja edelleen osakepapereina sijoittajille.”

Kiinteistöyhtiöt olivat Leppiniemen mukaan huonoja osingon maksajia. ”Osakkaalle on tärkeää, että hän saa kunnon tuoton. Muuten asiasta jää ketjukirjeen maku. Ilmaisosakkeiden jakaminen ilman osingonjakoa on arvoltaan pelkkää paperia, täyttä bluffia.”

Vuonna 2017 hän analysoi asuntorahastoja sanomalla, että itse hän ei niihin sijoittaisi. Asuntorahastojen tuotto on Leppiniemen mukaan niin alhainen, ettei siitä riitä sekä hänelle että rahastolle.

Rakentajien ryntäystä Venäjälle hän tarkasteli riskien kautta. ”Sijoittaja nukkuu yönsä paremmin, jos rahat eivät ole kiinni Venäjällä”, hän totesi vuonna 2015.

Kaikki arviot eivät menneet yhtä hyvin ainakaan pitkällä tähtäimellä arvioituna. Vuonna 2017 Leppiniemi arvioi pörssin tulokkaat Lehdon ja Constin.

”Sekä Lehdon että Constin tulevaisuus näyttää valoisalta. Uudistalonrakentamisessa menee lujaa ja korjausrakentaminen kasvaa tasaisesti”, hän arvioi näistä pörssitulokkaista vuonna 2017.

”Olosuhteet uudisrakentamiselle tuskin voisivat olla paremmat: tämä on ennen muuta Lehdon aikaa. Rakentamisen suhdanteista riippumatta korjausvelkaa kertyy ja on kertynyt. 1960- ja 1970-lukujen rakennukset tarvitsevat putki- ja muita peruskorjauksia: se takaa leipää Constille.”

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Yle: Professori Jarmo Leppiniemi kuollut – Rakennuslehti menetti tärkeän asiantuntijan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat