Kokeile kuukausi maksutta

Halvimmalla hinnalla hankitut aliurakoitsijat eivät sovi tahtituotantoon – Senaatin pilotti toi esiin julkisten hankintojen haasteet

Senaatti ja YIT huomasivat, että tahtituotanto takkuaa, jos aliurakoitsijat pitää valita hintakilpailulla eikä etusijalle voi asettaa yhteistyökykynsä jo osoittaneita toimittajia.

Vaikka Senaatin ensimmäinen tahtituotantopilotti Pasilassa ei täysin onnistunutkaan, aikoo Senaatti käyttää sitä opetushallituksen talossa Helsingissä kolmen toimistokerroksen remontissa.

Senaatin tahtituotantopilotti toi esiin haasteita tahtituotannon kilpailuttamisessa. Julkisten hankintojen kilpailuttamisvelvoite ja leanin ajatus jatkuvasta parantamisesta harjaantumisen kautta ovat vaikeasti yhteen sovitettavia asioita.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Kokeile nyt 1 kk veloituksetta!

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 3/6/12 kk.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Halvimmalla hinnalla hankitut aliurakoitsijat eivät sovi tahtituotantoon – Senaatin pilotti toi esiin julkisten hankintojen haasteet”

 1. Onko alan oma vahinko tai lapsus, että tietyt urakkamuodot keskittyvät Suomessa muutamalle firmalle, vai onko sattumaa, että tätäkin muotoa urakoi tekstissä mainittu taho seka yliopistolla, että senaatilla.

  vrt elinkaarihankkeet =)

 2. Tietääkö betoni, että tahtitotannossa on kuivuttava nopeammin?

  tahtituotannossa ei tarvinnut varata pitkiä aikoja betonin kuivumiselle

  1. Moro,
   Betonin ei tarvitse tahtituotannossa kuivua nopeammin. Karkeasti tiivistettynä järjestelmän idea on, että aina tehdään kun on mestaa ja työt järjestetään siten että mestaa syntyy tasaisesti jokaisen työvaiheen tekijälle.

   Sinänsä tuo otsikko ei yllätä ketään millään tasolla. Toimivan tahtituotannon avain ovat sitoutuneet aliurakoitsijat, joille myös maksetaan työnjohdosta ja työn järjestelystä ei siis se halvin tarjous..

   1. Eli tässä tapauksessa tahtituotanto pidentää läpimenoaikoja.

 3. Betonistakin löytyy nopeasti kuivuvia tyyppejä. Valitettavasti vain se kovin usein varsinkin lattiatyömailla näkyvä 8 mm S5-notkeusluokan ”piimäbetoni”, jonka saa läpi kahden tuuman letkusta, ei ole niitä kaikkein nopeimmin kuivuvia tyyppejä, vaan juuri sieltä toisesta päästä. Parantamisen varaa on kyllä paljon, myös kuivumisnopeuden suhteen.

 4. Eli tahtituotannolla pitäisi operoida Saksassa ja tuoda rakennukset Nooan arkilla tänne.

Viimeisimmät näkökulmat