Asiantuntijalta: Mitä uutta tahtituotanto tuo rakentamisen tuotannonohjaukseen?

Tahtituotannon kotimainen pioneeri tekniikan tohtori Juha Salminen pelkää, että leaniin pohjautuva tahtituotanto vesittyy, jos sanaa aletaan käyttää löysästi myös aivan perinteisestä rakentamistavasta. Oikea tahtituotanto muuttaa aidosti tuotannonohjausta ja aliurakoitsijoiden toimintakulttuuria.

Tahtituotannossa työnjohtaja nukkuu yönsä hyvin – ”Paine ja stressikin häviää siinä”

Kun alkuhapuilu on tahtituotannossa selätetty ja työt lähtevät kunnolla rullaamaan, työpäivät alkavat toistua samankaltaisina. Niinpä työnjohtajan ei tarvitse enää yöllä murehtia seuraavan päivän asioita.

Nuoret rakennusinsinöörit haluavat pois armeijamaisesta johtamisesta, tilalle toivotaan kannustusta, innovatiivisuutta ja me-henkeä

YIT:n ja Firan tulevat tohtorit Ville Teräväinen ja Joonas Lehtovaara haastavat hierarkkisen ja markkinahenkisen rakennusalan muuttumaan nuoria kannustavaksi ja tiimihenkeä, itseohjautuvuutta ja innovatiivisuutta arvostavaksi.

Laatoitus sujui hyvässä tahdissa NCC:n hotellikorjaustyömaalla Konepajalla – työntekijät suosittelevat tahtituotantoa muillekin

NCC:n hotellikorjaustyömaalla Helsingin Vallilassa tahtituotanto hirvitti aluksi ajatuksena työntekijöitä, mutta siitä tuli pian rutiinia. Laatu parani, kun viimeistelyyn oli kerrankin aikaa eikä rakentaminen päättynyt tuttuun loppukirikaaokseen.

Helsingin yliopiston päärakennusta Senaatintorilla ei palauteta Engelin suunnittelemaksi valkoiseksi

Arvotaloa korjaava arkkitehti tekee valintoja eri aikakausien kerrostumien välillä. Kaikkein ikonisimpienkaan rakennusten kohdalla ei ole itsestäänselvyys, että valituksi tulisi edes alkuperäinen väri. Ei Tuomiokirkkokaan ole enää keltainen eikä yliopiston päärakennus valkoinen.

Tohtori kertoo mitä toteutusmuotoa kannattaa käyttää korona-ajan epävarmuudessa ja mitä ei

Juha Salminen tuntuu toteutusmuodot, sillä hän on tehnyt aiheesta oppikirjankin. Laskusuhdanteessa tilaajat valitsisivat mielellään kokonaisurakan hyötyäkseen tarjoushintojen laskusta. Epävarmoina aikoina yhteistoiminnalliset toteutustavat tuovat kuitenkin joustoa. Hankkeen voi lopettaa vaikka kehitysvaiheeseen.

Lentokenttähotelli Bonus Inniä korjataan päivän tahdilla – koronavirus ei ole sitä sekoittanut

Junamaisesti etenevä tahtituotanto on erityisen herkkä sellaisille häiriöille työvoiman tai materiaalien saatavuudessa, joita koronaviruspandemia voi aiheuttaa. Bonus Inn -hotellin korjaushankkeessa Vantaalla näiltä ongelmilta on toistaiseksi vältytty.

Engelin suunnittelema Helsingin yliopiston päärakennus korjataan uuteen loistoon – tekemistä ohjataan allianssilla ja tahtituotannolla

Helsingin yliopiston vuonna 1832 valmistuneessa päärakennuksessa on käynnissä rakennuksen historian suurin peruskorjaus. Maan vanhimpiin kuuluvan arvorakennuksen korjauksessa ovat käytössä sekä perinteiset tekniikat ja materiaalit että uusimmat projektinhallintaopit: allianssi ja tahtituotanto.