Pekka Kujansuu pani oslolaisen sairaalaprojektin tahtiin suomalaisin opein – ensimmäinen tahtihanke Skanskalle Norjassa valmistui keväällä

Vaikka tahtituotanto tuotiin Suomeen ulkomailta, lähinnä Saksasta ja Amerikasta, alkaa Suomi olla jo yksi tahtituotannon kärkimaista. Siksi esimerkiksi Skanskassa suomalaisten kokemuksesta ollaan kiinnostuneita. Skanskan tahtituotantoasiantuntija…

Pari puhelinsoittoa mullisti rakentamisen – tahtituotantoon lähdettiin Porschen ja risteilijäalusten vauhdittamana

Aleksi Heinonen oppi 2010-luvun alussa remontoimaan loistoristeilijän kaikki 1500 hotellihuonetta kahdessa viikossa. Hän ajatteli, että hankkeessa sovelletut Porschen tahtituotanto-opit voisivat kiinnostaa rakentajia. Googlaamalla löytyi parin leanista innostuneen rakentajan numerot eikä parin soiton jälkeen paluuta tumput suorana rakentamiseen enää ollut.

Rakentamiskelpoisessa tilassa tehdään töitä vain 10–20 prosenttia ajasta – ”Se pitää muuttaa”, sanoo Jussi Aho

Firan Jussi Aho hyppäsi rakennusliikkeen johdosta teknologiayhtiöön, jonka tavoitteena on saada rakennusalan tuottavuus kohenemaan roimasti. Lääke on yksinkertainen: virtaus kuntoon työmaalla ja läpimenoajat lyhyemmiksi. ”Ajan hinta on korkeampi kuin koskaan”, Aho sanoo.

Rakentamisen vuosikatsaus 2022: Energiakriisi ja logistiikka kirittivät alan kehitystä

Tahtituotanto edisti tänä vuonna projektien ja toimitusketjujen hallintaa. Energia ja talotekniikan merkitys energiakriisissä sekä toimitusjohtajien vaihdokset nousivat ykköspuheenaiheiksi. Myös digikehityksen tiellä avattiin uusia kaistoja.