Kokeile kuukausi maksutta

Lehdon loppuvuoden tulos painui mutta jäi plussalle – ”Suurimmat tappiot syntyivät kolmelta selkeältä alueelta”

Lehto Group ilmoitti tänään tehostustoimista ja yt-neuvotteluiden käynnistymisestä.

Hannu Lehto. Kuva: Susa Junnola

Tänään yt-neuvotteluiden aloittamisesta ilmoittaneen rakennuskonserni Lehdon tulos oli loka-joulukuussa laskussa, mutta ylsi niukin naukin plussalle. Liikevaihto kasvoi samaan aikaan selvästi.

Lue lisää: Lehto Group päätti tehostustoimista ja aloittaa yt:t

Liiketulosta kertyi viimeisellä neljänneksellä 0,1 miljoonaa euroa ja liikevaihtoa 269,9 miljoonaa euroa. Vuotta aikaisemmin liiketulos oli 15,3 miljoonaa euroa ja liikevaihto 231,6 miljoonaa euroa.

Osakekohtainen tulos laski 0,20 eurosta 0,01 euroon.

Lehto antoi ennakkotietoja tuloksestaan helmikuun alussa. Niiden mukaan viimeisen neljänneksen liikevaihto oli noin 270 miljoonaa euroa ja liiketulos oli nollan tasolla.

Rajusti nousseen liikevaihdon taustalla oli erityisesti Asunnot-palvelualueen suuri omaperusteisten asuntojen valmistumismäärä.

Liikevaihdon kasvusta huolimatta, viime vuoden tulos oli selvä pettymys, kun tulos painui tappiolle. Koko viime vuoden liiketulos jäi 41,8 miljoonaa euroa tappiolle.

”Suurimmat tappiot syntyivät kolmelta selkeältä alueelta: peruskorjausprojekteista, Ruotsin ensimmäisestä projektikokonaisuudesta sekä yksittäisistä Hyvinvointitilat-palvelualueen hankkeista”, toimitusjohtaja Hannu Lehto sanoo tiedotteessa.

Lehto arvioi, että alkaneen vuoden liikevaihto laskee noin 10 prosenttia viime vuodesta ja että liiketulos on positiivinen. Tämä perustuu arvioon asuntomarkkinan hidastumisesta sekä Lehdon hoiva- ja koululiiketoiminnan volyymin supistumisesta.

Toimitilat-toiminnan volyymin arvioidaan pysyvän viime vuoden tasolla. Liikevoittonäkymään vaikuttaa viime vuonna tappioita tuottaneiden peruskorjaushankkeiden ja muiden tappiollisten hankkeiden päättyminen, sekä arvio viime vuonna aloitettujen ja edelleen jatkuvien tervehdyttämistoimien vaikutuksesta.

Keskeisimpiä riskejä ovat asuntojen kysynnän heikentyminen sekä neuvotteluvaiheessa olevien toimitilahankkeiden aloituksen viivästyminen.

Kuluneelta tilikaudelta ei aiota jakaa osinkoa.

Inderesin analyysin mukaan uudet tervehdyttämistoimet ja 1-3 vuoden aikajänne kannattavuusparannukselle lisäsivät jälleen epävarmuutta yhtiöön liittyen.

Tulosvaroituksen yhteydessä annetut näkymät vuodelle 2020 pysyivät ennallaan. Yhtiö arvioi, että vuoden 2020 liikevaihto laskee noin 10 % (2019: 667 MEUR), ja että liiketulos on positiivinen. Aikaisempaa haarukkaa liikevoitolle yhtiö ei antanut, mikä kertoo Inderesin mukaan heikosta näkyvyydestä yhtiön tulosparannukseen. Samalla yhtiö haluaa ainakin välttää pettymykset, sillä viime vuoden tulosvaroitukset ja ohjeistuksen useat muutokset ovat heikentäneet markkinoiden luottamusta yhtiöön.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Lehdon loppuvuoden tulos painui mutta jäi plussalle – ”Suurimmat tappiot syntyivät kolmelta selkeältä alueelta””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat