Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki on kaupungeista houkuttelevin, mutta suurin osa ei muuttaisi mihinkään

Jos mikään käytännön seikka, kuten raha tai sijainti eivät toimisi hidasteina, muuttaisivat suomalaiset kaupunkiasukkaat Suomen kaupungeista mieluiten Helsinkiin ja kaupunginosista Kamppiin tai Punavuoreen.

Helsingin ydinkeskusta kiinnostaa asuinapaikkana, jos raha,ei olisi esteenä. Kuva: Kiinteistöliitto.

Tulos käy ilmi rakennuskonserni YIT:n ja Prior Konsultoinnin tekemästä Kestävät kaupunkiympäristöt 2019 -barometristä, johon vastasi yli tuhat kaupungissa asuvaa suomalaista. Kysely tehtiin syksyllä 2019.

Toista kertaa tehdyn kyselyn tavoitteena on selvittää, millainen kaupunkiympäristöjä Suomessa halutaan kehittää. Kyselyssä kaupunkilaiset ottavat kantaa esimerkiksi kodin, työ- ja kaupunkiympäristön, liikkumisen sekä kaupan eri vaihtoehtoihin.

Vastaajista lähes 40 prosenttia valitsi kaupungeista houkuttelevimmaksi Helsingin (39 %, n=852). Toiseksi sijoittunut Espoo sai yhdeksän prosenttia äänistä.

Useimmille vastaajista (81 %) oma kotikaupunki on kuitenkin juuri se ”unelmien kaupunki”, josta he eivät haluaisi muuttaa pois (n=856).

Helsinkiläisistä liki 90 prosenttia ei muuttaisi pois kotikaupungistaan, mutta 39 prosenttia heistä voisi muuttaa oman kaupunkinsa sisällä toiseen kaupunginosaan. Toiseksi uskollisimpia omalle kaupungilleen ovat tamperelaiset (83 %). Oman kaupunkinsa sisällä tamperelaisista voisi muuttaa 18 prosenttia.

Halutuimpien kaupunginosien joukkoon nousevat edellä mainittujen Kampin ja Punavuoren (11 prosenttia maininnoista) lisäksi Eira, Kaivopuisto ja Ullanlinna (10 %), Kallio ja Kalasatama (7 %), Helsingin keskusta (6 %) ja Töölö (4 %).

Kaupunkilaisten vaakakupissa painoivat erityisesti luonto, palvelut ja liikenneyhteydet, kun he miettivät mihin kaupunkiin ja kaupunginosaan he haluaisivat muuttaa.

Houkuttelevaksi kaupungin tai kaupunginosan tekevät vastaajien mielestä kolme asiaa: 1) luonto on lähellä, 2) palvelut ovat lähellä ja 3) liikenneyhteydet toimivat hyvin. Seuraavaksi eniten mainintoja saivat viihtyisyys, turvallisuus ja kaunis arkkitehtuuri.

Ulkomailla sijaitsevista kaupungeista suosituimmaksi muuttokohteeksi nousivat taas New York, Lontoo sekä Los Angeles. Vastaukseksi kysymykseen ”miksi muuttaisit mainitsemaasi kaupunkiin” vastaajat ilmoittivat ilmaston ja lämmön, historian ja kulttuurin sekä paljon tekemistä, pöhinää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki on kaupungeista houkuttelevin, mutta suurin osa ei muuttaisi mihinkään”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat