Koronaviruksen tarttuminen ilmateitse on uusien tutkimusten mukaan varmistumassa todelliseksi riskiksi.

Parhaillaan tutkitaan kuinka pitkään virus voi säilyä ilmassa tarttuvana. Virusta kantavia hiukkasia voi lentää ilmassa minuuttien ajan, kertoo Helsingin Sanomat suomalaistutkimuksesta. Siksi ei voi sulkea pois mahdollisuutta, että virus voi levitä myös ilman kautta eikä metrin suojaväli ole riittävä.

Virukset voivat mahdollisesti leijailla huoneilmaan myös ilmanvaihtokanavien kautta. Esimerkiksi Sarsin yhteydessä todettiin, että virus levisi lentokoneessa ilmanvaihdon kautta. Lentoyhtiöt vastasivat tähän kehittämällä suodattimia, jotka pystyvät torjumaan jopa viruksen kokoluokkaa olevat hiukkaset.

Patentoitu ratkaisu

Perinteisesti Suomessa ilmanpuhdistus on koettu tarpeelliseksi vain rakennuksissa, joiden rakenteet itsessään ovat aiheuttaneet sisäilmaoireita tilassa oleville. Yritykset ja yhteisöt ovat nyt alkaneet miettiä työntekijöiden ja asiakkaiden suojaamista koronaviruksen ilmatartunnoilta.

”Toimistomme sijaitsevat ruuhkaisissa kaupunkien keskustoissa, joissa ilman laatu on lähtökohtaisesti heikompi. Koronaviruksen leviäminen ilmassa vauhditti ratkaisun hakemista sisäilmanlaadun parantamiseksi”, kommentoi Air0:n tiedotteessa henkilöstövuokrausta tekevän Citywork Oy:n toimitusjohtaja Ville Kulmala.

”Tekemämme vertailun perusteella päädyimme Air0-ilmanpuhdistimiin.”

Mikä tahansa ilmanpuhdistin ei toimi viruksia vastaan. Virukset ovat äärimmäisen pieniä hiukkasia, mikä tekee niistä hyvin vaikeita pyydystää. Virusten puhdistus ilmasta onnistuukin vain, mikäli ilmanpuhdistin puhdistaa tehokkaasti myös pienimmät hiukkaset ja puhdistimen tuottama puhtaan ilman määrä on huoneen kokoon nähden riittävä.

”Huoneilma pysyy puhtaana vain, kun sitä puhdistetaan jatkuvasti silloin, kun ihmiset ovat tilassa. Koko tilan ilma tulisi puhdistaa vähintään kaksi kertaa tunnissa myös pienimpien hiukkasten osalta”, Air0 Oy:n myyntijohtaja Antti Jokinen kertoo.

”Air0:n patentoima teknologia tuottaa testatusti erittäin paljon puhdasta ilmaa tarjoten näin tehokkaan ja luotettavan ratkaisun sisäilman puhdistukseen.”

Air0 Oy on 2013 perustettu suomalainen sisäilmanpuhdistukseen erikoistunut yritys.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Koronavirusta voi yrittää torjua ilmanvaihdossa erikoissuodattimilla”

  1. Ainakin pyörivät lämmön talteenotot on nyt syytä pysäyttää, nehän siirtävät mahdolliset virukset poistoilmasta tuloilmaan ja taas tartuttamaan. Jos ilmanvaihdossa on huuhtelumahdollisuus, sen käyttämistä öisin kannattaa harkita heti kun ilmat lämpiävät.

  2. Kyllä ne mätäkenno-ilpit voi sammuttaa aivan ensin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat