Kokeile kuukausi maksutta

Suurimmilla infrarakentajilla oli kädet täynnä töitä – kymmenestä suurimmasta yhdeksän kasvoi

Kaikkein suurimmilla infrarakentajilla piisasi viime vuonna hyvin töitä, sillä alan kymppikärjestä lähes kaikki kasvoivat. Kymmenen suurimman yhtiön joukosta ainoastaan NCC:llä infrarakentamisen liikevaihto supistui. Sen sijaan heti top 10:n takana useampi yhtiö kärsi liikevaihtonsa laskusta.

Kuvituskuva jätevesilaitoksen työmaalta. Miehet töissä esiselkeytysaltaan lietetaskujen muottien parissa. Kuva: Jussi Helttunen

Taulukkoon yltäneiden identtisten yhtiöiden (eli niiden, joilta on molempien vuosien liikevaihdot) yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 6,0 prosenttia. Se oli selvästi alan yleistä kasvuvauhtia ripeämpää tahtia. Tilastokeskuksen mukaan koko maa- ja vesirakentamisen liikevaihto kasvoi viime vuonna vain 0,2 prosenttia ja Infra ry:n jäsenrekisterin identtisten yhtiöiden kokonaisliikevaihdon kasvu oli noin 2,5 prosenttia.

YIT ylivoimaisesti suurin

Lemminkäisen kanssa helmikuussa 2018 sulautunut Suomen suurin rakennusyhtiö YIT oli viime vuonna aivan ylivoimainen ykkönen myös infrarakentajana. Yhtiön infrarakentamisen reilun 1,3 miljardin euron liikevaihto on muodostettu Infraprojektit- ja Tienpäällystys-segmenttien yhteenlasketusta liikevaihdosta, josta on vähennetty segmenttien välinen myynti.

YIT:n massiivisuutta alalla kuvaa se, että sen liikevaihto muodosti lähes tarkkaan kolmasosan kaikkien taulukon yhtiöiden yhteenlasketusta liikevaihdosta. Lisäksi kun taulukon kaikkien yhtiöiden yhteenlaskettu kasvu euroissa oli 228 miljoonaa, YIT:n infrarakentamisen liikevaihto kasvoi yksin 120 miljoonaa euroa. Itse asiassa pelkkä jättiyhtiön Infraprojektien kasvu Suomessa oli 76,1 miljoonaa euroa, eli sekin muodostaa kolmanneksen kaikkien yhtiöiden yhteenlasketusta kasvusta.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suurimmilla infrarakentajilla oli kädet täynnä töitä – kymmenestä suurimmasta yhdeksän kasvoi”

Viimeisimmät näkökulmat