Kokeile kuukausi maksutta

Asuntorakentamisen vauhti yllätti loppuvuonna – aloitusten vuosisumma yli 40 000

Asuinrakentamisen aloituksia oli syys-marraskuussa kuutioissa mitattuna 17,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten ja lupamäärä kasvoi kappalemääräisesti yli 21 prosenttia. Hyvä kehitys jatkui ennakkotietojen perusteella myös joulukuussa.

Ennakollisten tietojen mukaan aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma kasvoi joulukuussa 5,2 prosenttia marraskuuhun verrattuna. Erityisen vahvan alku- ja loppuvuoden seurauksena tilavuuden liukuva vuosisumma oli koronavuoden päätteeksi joulukuussa jopa 11,0 prosentin kasvussa vuoden takaiseen nähden.
Kuuntele juttu

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2020 syys-marraskuussa yhteensä 9,3 miljoonaa kuutiometriä, 11,6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä kasvoi kuitenkin ajanjaksolla 12,5 prosenttia ja muuhun kuin asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä puolestaan väheni 21,3 prosenttia.

Rakennuslupien kuutiomäärän vähenemiseen vaikutti eniten liike- ja toimistorakentamisen 35,5 prosentin lasku edellisvuoteen verrattuna.

Asuinrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia syys-marraskuussa yhteensä 3,4 miljoonaa kuutiometriä, 12,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kerrostaloille myönnettiin ajanjaksolla rakennuslupia reilusti enemmän kuin vuotta aiemmin, kuutiomäärällä mitattuna kasvua oli 20,7 prosenttia. Pientalojen kuutiomäärä kasvoi prosentin vuodentakaisesta.

Asuntorakentamisen luvat lähtivät syksyllä vahvaan kasvuun, kun kevään koronashokista selvittiin. Rakentaminen on vahvasti vuokra-asuntopainoitteista, sillä iso osa gryndituotannostakin tehdään sijoittajille.
Liikerakentaminen on kärsinyt eniten koronasta.

Rakennuslupia myönnettiin syys-marraskuussa aikana kaikkiaan 11 936 asunnolle. Määrä oli 21,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan aloitettiin kaikkiaan 13 222 asunnon rakentaminen ja asuntoja valmistui 10 349 kappaletta.

Aloitusten vuosisumma on yli 40 000 asuntoa, mikä tarkoittaa sitä, että tämä raja saattaa rikkoutua koko viime vuoden aloituksissa. Tämä on vastoin kaikkia niitä synkkiä ennusteita mitä viime vuonna rakentamisesta tehtiin.

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni syys-marraskuun aikana 6,6 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi väheni 8,6 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 5,2 prosenttia.

Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin 11,3 miljoonan kuutiometrin edestä, 10,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 17,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Tilastokeskus julkaisee toistaiseksi ennakollista tietoa aloitetuista rakennushankkeista. Tätä aikasarjaa on saatavilla vuodesta 2018 lähtien.

Ennakollisten tietojen mukaan aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma kasvoi joulukuussa 5,2 prosenttia marraskuuhun verrattuna. Erityisen vahvan alku- ja loppuvuoden seurauksena tilavuuden liukuva vuosisumma oli koronavuoden päätteeksi joulukuussa jopa 11,0 prosentin kasvussa vuoden takaiseen nähden.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntorakentamisen vauhti yllätti loppuvuonna – aloitusten vuosisumma yli 40 000”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat