Kokeile kuukausi maksutta

Näkyykö talouden hiljeneminen? – Työtapaturmat vähenivät rakentamisessa viime vuonna

Tapaturmavakuutuskeskuksen selvityksen mukaan talouden hiljeneminen koronan takia vaikutti viime vuonna sattuneiden työtapaturmien kokonaismäärään.

Rakentamisessa tapaturmataajuus putosi 56:een, mikä on koko tarkasteluhistorian alhaisin lukema. Vuonna 2019 taajuus oli 60 ja vuonna 2010 lähenneltiin 70:tä.

Rakennustyömailla sattui hieman alle 8 prosenttia kaikista palkansaajien työpaikkatapaturmista vuonna 2020. Vuonna 2019 osuus oli 6,3 prosenttia.

Rakennustyöntekijöille on sattunut viime vuosina keskimäärin noin 120 työpaikkatapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden.

Rakentamisen sekä hallinto- ja tukipalvelutoimintojen vahinkotaajuudet pysyivät edelleen selkeästi muita korkeampina, vaikka niissä taajuudet laskivatkin muita enemmän.

Työpaikkatapaturmataajuus suhteuttaa tehdyn työmäärän ja sattuneiden työpaikkatapaturmien lukumäärän. Taajuuslaskennassa käytetään Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen tuntilukuja.

Hiljeneminen vaikutti taajuuteen

Työpaikkatapaturmien taajuus eli kaikkien korvattujen vahinkojen lukumäärä miljoonaa työtuntia kohden oli viime vuonna 25.

Vuonna 2020 työtapaturmia sattui lähes 18 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Työtapaturmien kokonaismäärä vuonna 2020 oli tilastohistorian alhaisin.

”Erityisesti maaliskuussa 2020 aloitetut koronapandemian torjuntatoimet ja niihin liittynyt talouden yleinen hiljentyminen vaikuttivat työtapaturmien lukumäärän vähenemiseen. Muutokset ovat siten loogisia, mutta silti yllättävän suuria”, Tapaturmavakuutuskeskuksen johtaja Mika Tynkkynen kertoo.

Pudotus on samaa suuruusluokkaa kuin vuonna 2009, jolloin finanssikriisin johdosta työtapaturmien lukumäärä väheni 17,5 prosenttia vuodesta 2008.

Työpaikkatapaturmien määrän kehitys oli kaikilla päätoimialoilla laskevaa sosiaali- ja terveyspalveluja lukuun ottamatta.

Kuolemaan johtaneet tapaturmat ovat vähentyneet

Kuolemaan johtaneiden työtapaturmien lukumäärät ovat Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan vähentyneet trendinomaisesti 1970-luvulta alkaen. Tuolloin työtapaturmissa kuoli vuosittain 150-200 työntekijää.

Viime vuonna sattui 17 palkansaajan ja 5 yrittäjän kuolemaan johtanutta työtapaturmaa.

Kuolemaan johtaneista työpaikkatapaturmista seitsemän sattui rakentamisessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Näkyykö talouden hiljeneminen? – Työtapaturmat vähenivät rakentamisessa viime vuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat