Korona hiljensi toimitilamarkkinoita hetkeksi – kaupankäynti kiihtyi taas loppuvuonna

Vuosi 2020 alkoi ja päättyi kiinteistösijoitusmarkkinoilla vilkkaana, mutta keväällä puhjennut koronapandemia hiljensi kaupankäynnin muutamaksi kuukaudeksi lähes kokonaan.

Tiedot selviävät tuoreesta Helsingin kaupunginkanslian ja KTI Kiinteistötieto Oy:n julkaisusta Toimitilamarkkinat Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla 2020/2021.

Poikkeusolojen tyhjentämät toimistot ja kauppakeskukset vaikuttivat myös toimitilavuokramarkkinoihin. Uusia vuokrasopimuksia alkoi selvästi aiempia vuosia vähemmän.

Toimisto- ja liiketilojen vuokrien ja käyttöasteiden näkymät ovat pääosin negatiiviset vielä koronakriisin jälkeenkin.

Pääkaupunkiseudun liiketilojen käyttöaste oli kuitenkin syyskuun 2020 tilanteessa edelleen melko korkea, keskimäärin 95 prosenttia.

Vuosi alkoi vilkkaasti

Kiinteistösijoitusmarkkinoiden kaupankäyntivolyymi oli 5,6 miljardia euroa vuonna 2020. Volyymi jäi noin 13 prosenttia edellisen vuoden tasosta.

Vuosi alkoi vilkkaasti. Ensimmäisen vuosineljänneksen kaupat vastasivat noin puolta koko vuoden volyymistä.

Koronapandemian puhkeaminen hiljensi kaupankäynnin keväällä ja kesällä, mutta vuoden viimeisen neljänneksen volyymi nousi taas 1,5 miljardiin euroon.

Ulkomaisten sijoittajien osuus nousi hieman

Pääkaupunkiseudun asema kiinteistösijoitusmarkkinoilla säilyy vahvana.

Vuoden 2020 kaupoista noin 57 prosenttia tehtiin pääkaupunkiseudulla. Etenkin suurimmat toimitilakiinteistökaupat keskittyvät pääkaupunkiseudulle.

Koronapandemia ja sen aiheuttamat matkustus- ja muut rajoitteet vaikeuttavat etenkin ulkomaisten sijoittajien kiinteistökauppoja.

Tästä huolimatta ulkomaisten sijoittajien osuus vuoden 2020 volyymistä nousi hieman edellisestä vuodesta ja oli nyt 52 prosenttia.

Työn muutos vähentää toimistotiloja

Toimistokiinteistöt olivat muutaman viime vuoden tapaan kiinteistökauppamarkkinoiden suurin sektori 32 prosentin osuudellaan kokonaisvolyymistä.

Sijoittajia kiinnostavat ennen kaikkea hyväsijaintiset, modernit toimistokiinteistöt, joissa vuokrakysynnän voidaan olettaa olevan vakainta.

Selvityksen mukaan poikkeusolojen kestäessä toimitilapäätöksiä lykätään. Koronan myötä kasvanut toimistotyön monipaikkaisuus todennäköisesti vähentää toimistotilojen määrällistä tarvetta lähivuosina.

Kriisin pidemmän tähtäimen vaikutukset nähdään vasta tulevina vuosina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Korona hiljensi toimitilamarkkinoita hetkeksi – kaupankäynti kiihtyi taas loppuvuonna”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat