Kokeile kuukausi maksutta

Naantaliin rakennetaan aurinkoenergiapuisto

Ensi vuoden asuntomessuilla Naantalissa käytetään laajasti aurinkoenergiaa.

Havainnekuva Naantalin uudesta laiturialueesta, joka valmistuu ensi vuoden asuntomessuille. Kuva: Naantalin energia

Aurinkovoimalan tuottama sähkö syötetään älymuuntamoon ja sieltä edelleen sähköverkkoon.

Optimaalisen paisteen aikana Naantalin asuntomessualue voi olla ensimmäinen alue, jossa aurinkopaneelien sähköntuotto voi olla suurempi kuin alueen asukkaiden sähkönkulutus.

Yksi Naantalin asuntomessujen teemoista on älykkäät energiaratkaisut. Se inspiroi Naantalin Energiaa rakentamaan messualueen rantaan aurinkoenergiapuiston.

Rannan kävelylaituri katetaan ja katot tehdään aurinkopaneeleilla. Tämän lisäksi rannan huoltorakennuksen katolle asennetaan aurinkopaneelit. Näiden yhteenlaskettu teho on noin 100 kW.

Vuositasolla aurinkovoimala tuottaa sähköä noin 88 000 kWh. Kahden hengen kerrostalotalous kuluttaa sähköä vuodessa noin 2 500 kWh eli aurinkovoimalla pystytään tuottamaan noin 35 kerrostaloasunnon vuoden sähköt.

Messujen jälkeen rannassa sijaitsevalle maa-alueelle asennetaan lisäksi aurinkopaneeleita, jotka ovat yhteisteholtaan noin 100 kW, mikä tuplaa aurinkovoimalan sähköntuotannon.

Rantakatoksen aurinkopaneelit ja messujen jälkeen rakennettava maa-aurinkovoimala eivät ole ainoita auringonsäteilyn kerääjiä alueella, vaan isossa osassa messualueelle rakennettavia taloja on myös aurinkopaneelit.

Niin aurinkovoimalan kuin yksityisten talojen paneeleiden tuottama ylimääräinen sähkö syötetään messualueella sijaitsevaan älymuuntamoon ja sieltä edelleen sähköverkkoon.

Älymuuntamon yhteydessä sijaitsee akusto, jota ohjataan energianhallintaohjelmistolla. Aurinkoiseen aikaan akustoa ladataan päivällä ja sen varaus puretaan esimerkiksi yöaikaan, kun alueen asukkaat lataavat ladattavia sähköautoja.

Talvella akustoa ladataan yöaikana sähkön ollessa halvimmillaan ja puretaan sähköverkkoon kalliimman sähkönhinnan aikana.

Akustossa pidetään koko ajan sen verran kapasiteettia, että sähkökatkon sattuessa sen avulla saadaan alueen katuvalovalot pidettyä päällä. Pimeinä vuodenaikoina tämä luo turvallisuutta alueen asukkaille.

”Aurinkovoiman merkitys kasvaa koko ajan ja Naantalin pilottihanke on tärkeä osa aurinkoenergian hyödyntämisen kehittämistä. Asuntomessualueesta Naantalin Lounatuulessa tulee ensimmäisiä asuinalueita Suomessa, jossa optimaalisissa sääolosuhteissa sähköntuotto voi olla alueen asukkaiden kulutusta suurempaa”, Naantalin Energian verkostopäällikkö Jarno Ala-Kokko kertoo.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Naantaliin rakennetaan aurinkoenergiapuisto”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat