Kokeile kuukausi maksutta

Vanhojen asuntojen hinnat pysyttelivät nousussa elokuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat elokuussa viime vuoteen verrattuna suurimmissa kaupungeissa ja kaikilla suuralueilla Itä-Suomea lukuun ottamatta. Heinäkuuhun verrattuna hinnat kuitenkin laskivat koko maassa 0,7 prosenttia.

Kuva: Anne Kurki

Suurista kaupungeista vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat elokuussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna eniten Turussa ja Helsingissä. Vuodesta 2015 hinnat ovat nousseet Turussa lähes 25 prosenttia ja Helsingissä yli 26 prosenttia. Vuodessa vanhojen asuntojen hinnat ovat nousseet Turussa 8,5 prosenttia ja Helsingissä 8,0 prosenttia.

Helsingissä vanhan asunnon keskimääräinen neliöhinta oli elokuussa 4849 euroa, Espoo-Kauniaisten alueella 3848 euroa, Vantaalla 2931 euroa, Tampereella 2893 euroa, Turussa 2359 euroa ja Oulussa 2018 euroa.

Pääkaupunkiseudulla kerrostaloasuntojen hinnat nousivat elokuussa vuoden takaiseen verrattuna 6,3 prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat 5,8 prosenttia. Kerrostaloasuntojen ja rivitaloasuntojen hintakehitys oli kuitenkin hyvin erilaista seudun eri kaupungeissa. Siinä missä Helsingissä kerrostaloasuntojen hintojen nousuvauhti (+8,2 %) päihitti rivitaloasunnot (+6,9 %), Espoo-Kauniaisissa ja Vantaalla tilanne oli päinvastoin. Erityisen suuri tämä ero oli Espoo-Kauniaisissa, missä rivitaloasuntojen hinnat nousivat 6,6 prosenttia, kun taas kerrostaloasuntojen hinnat jopa laskivat 0,1 prosenttia. Vantaalla rivitaloasuntojen hinnat kohosivat 2,1 prosenttia ja kerrostaloasuntojen hinnat 0,7 prosenttia.

”Vaikka pienten käytettyjen kerrostaloasuntojen tarjonnassa ja myyntiajoissa on palattu normaalille tasolle vauhdikkaan kevään jälkeen asuntomarkkinoilla, tilanne on kuitenkin toinen perheasunnoissa rivitalojen osalta. Niissä kohdemäärät ovat edelleen kahden vuoden takaiseen verrattuna kolmanneksen pienempiä”, Kiinteistömaailman data-analyytikko Tony Korkala kommentoi tilastoja yhtiön tiedotteessa.

Suuralueittain tarkasteltuna vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat elokuussa vuositasolla eniten Etelä-Suomessa. Vuoteen 2015 verrattuna hinnat ovat nousseet Etelä-Suomessa 14 prosenttia ja pysyneet lähes ennallaan Pohjois-Suomessa ja Länsi-Suomessa. Itä-Suomessa hinnat ovat laskeneet yli 20 prosenttia.

Asuntokaupan määrä kasvoi rajusti huhti–kesäkuussa

Ennakkotiedot asuntokauppojen kokonaismäärästä ja arvosta ovat täydentyneet alkuvuoden osalta. Asuntokauppojen määrä nousi toisella neljänneksellä viime vuoden vastaavasta ajankohdasta koko maassa 43 prosenttia. Suurten kaupunkien (Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku) yhteenlaskettu asuntokauppojen määrä kasvoi toisella neljänneksellä 39 prosenttia. Suurten kaupunkien ulkopuolella kauppamäärät kasvoivat 46 prosenttia. Huomioitavaa on, että koronasulkujen aikaan huhti–toukokuussa 2020 asuntokauppa notkahti.

Tammi–kesäkuussa asuntokauppaa on tehty 10,5 miljardilla eurolla, mikä on 39 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Suurissa kaupungeissa kaupan arvo kasvoi 36 prosenttia ja muualla maassa 42 prosenttia viime vuodesta. Alkuvuonna kaupan arvo koko maan arvoon verrattuna oli pääkaupunkiseudulla 47 prosenttia ja suurissa kaupungeissa 62 prosenttia.

Vanhojen osakeasuntojen hintatilasto perustuu Verohallinnon huoneistotietoihin (tietoihin asunto-osakkeiden omistuksista). Hintojen kuukausitilastossa on ensimmäisellä julkaisukerralla mukana tuoreimman tilastokuukauden osalta noin 60 prosenttia kaikista kaupoista. Etenkin kesäkuukausina kuukausitilaston uusimman julkaisun kauppojen lukumäärä saattaa jäädä tavallista vähäisemmäksi ja täsmentyä tulevina kuukausina. Kuukausitiedot tarkentuvat seuraavien kuukausien aikana siten, että vuoden lopulliset tiedot julkaistaan seuraavan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen julkaisun yhteydessä.

Kiinteistönvälittäjien kautta myytyjen vanhojen osakeasuntojen määrät perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelun tietoihin. Nämä tiedot eivät pääsääntöisesti tarkennu takautuvasti.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vanhojen asuntojen hinnat pysyttelivät nousussa elokuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat