Kokeile kuukausi maksutta

Hoasilla rakenteilla lähes 600 uutta opiskelija-asuntoa

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas rakennuttaa parhaillaan isoa määrää uusia opiskelija-asuntoja.

Havainnekuva Helsingin Pasilaan kaavaillusta jättimäisestä Huippu-korttelista. Kuva: Arkkitehtitoimisto B&M

Vuoden sisään valmistuu seitsemän uutta opiskelija-asuntokohdetta, joihin tulee yhteensä 594 asuntoa. Tänä vuonna opiskelijat pääsevät uusiin asuntoihin neljässä kohteessa: Helsingin Kalasatamaan valmistuu 55 asuntoa, Espoon Perkkaalle 136 asuntoa, Helsingin Myllypuroon 49 asuntoa ja Vantaan Myymäkeen 124 asuntoa. Lisäksi keväällä 2023 Myllypuroon valmistuu yhteensä 230 asuntoa kolmeen eri kohteeseen.

”Myllypuron kampuksen tuntumaan syntyy oikein iso opiskelijaelämän keskittymä uusien talojen myötä. Metropolian vuonna 2019 valmistunut 6000 opiskelijan ja Stadin ammatti- ja aikuisopiston 1500 opiskelijan kampukset sekä Hoasin neljä asuinkohdetta luovat itäiseen Helsinkiin uudenlaisen vahvan opiskelukeskittymän”, Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio sanoo tiedotteessa.

Tulevina vuosina Hoasilla on myös suunnitteilla 359 asunnon korttelikokonaisuus Helsingin Pasilaan sekä 235 asunnon talo Espoon Niittykumpuun.

”Kun lasketaan valmistuvien opiskelijatalojen ja Pasilan ja Niittykummun talojen asuntomäärät yhteen, uusia asuntoja tulee noin 1200 opiskelijalle”, Hoasin kiinteistöjohtaja Kim Lindholm kertoo.

Hoasilla oli viime vuonna ongelmia löytää toteuttajaa jättimäiselle Pasilan-korttelille. Toteutus onkin viivästynyt, sillä alun perin rakennustöiden piti alkaa jo syksyllä 2021. Siitä kerrotaan enemmän tässä uutisessa.

Hoasin kasvaneen asuntotuotannon taustalla on valtioneuvoston asuntopoliittiset toimenpide-ehdotukset vuosiksi 2021‒2028. Opiskelija-asuntojen tuotantoa halutaan lisätä niin, että vuosikymmenen lopulla opiskelija-asunto on korkeakouluopiskelijoiden piirissä yleisin asumismuoto nykyisen vapaarahoitteisen vuokra-asumisen sijaan. Hoasin mukaan sen opiskelija-asunnot ovat noin 35 prosenttia markkinahintaisia asuntoja edullisempia.

”Vahva kaupungistumistrendi lisää pitkässä juoksussa asuntojen tarvetta etenkin yliopistokaupungeissa. Kun huomioidaan vielä usean korkeakoulun tavoitteet lisätä opiskelijamääriä, heijastuu tämä väistämättä opiskelijoille suunnattujen edullisempien asuntojen tarpeeseen”, Tarhio sanoo.

Hoas rakentaa uusia opiskelijataloja keskeisille sijainneille ja hyvien liikenneyhteyksien varrelle. Tarhion mukaan nämä korostuvat opiskelijoiden toiveissa, joita Hoas kuuntelee tarkkaan. Esimerkiksi nyt rakenteilla olevan Kalasataman kohteen lisäksi Hoasille valmistui jo vuonna 2012 opiskelijatalo alueelle. Opiskelijoiden suosiossa on myös yksiöasuminen, ja uusien kohteiden asunnoista noin 80 prosenttia on yksiöitä.

”Työpajankadun talo on sijainniltaan loistavalla paikalla kehittyvässä ja laajenevassa Kalasatamassa. Helsingin uusien alueiden asunnot ovat suosittuja kantakaupungin läheisyyden vuoksi ja luonnollisesti myös siksi, että esimerkiksi Helsingin yliopiston keskustakampuksella opiskelee 17000 opiskelijaa.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hoasilla rakenteilla lähes 600 uutta opiskelija-asuntoa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat