Kokeile kuukausi maksutta

Suunnittelualan sisällä on isoja eroja suhdannenäkymissä

Suunnittelu- ja konsultointiala sinnittelee suhdannekurimuksessa. Alan monialaisuuden vuoksi asuntorakentamisen raju lasku ei näyttäydy koko laajuudessaan toimistojen liikevaihdoissa, mutta asuntorakentamisen välilliset ja kerrannaisvaikutukset sekä korkojen nousun vaikutukset näkyvät kuitenkin.

Teollisen rakentamisen hankkeet tuovat nyt suunnittelutoimistoille töitä. Kuva: Liisa Takala

Korkotaso vaikuttaa investointien kannattavuuteen ja rahoituksen saatavuuteen myös muilla aloilla kuin asuntorakentamisessa. Käytännössä tämä saattaa lykätä aloituspäätöksiä ja jopa keskeyttää hankkeita kokonaan. Alan toimistojen talouden kehityksessä on sekä uhkia että mahdollisuuksia.

Alan etujärjestö Skol ry:n tuoreen suhdannekatsauksen mukaan teollisuuden, yhteiskunnan ja rakentamisen asiantuntijapalveluiden liikevaihto Suomessa oli tammi–huhtikuussa seitsemän prosenttia suurempi kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suunnittelualan sisällä on isoja eroja suhdannenäkymissä”

Viimeisimmät näkökulmat