Kokeile kuukausi maksutta

Tutkimus: toimistojen nykytila ei vastaa päätetyötä tekevien odotuksia – puolet tekisi mahdollisimman paljon etätyötä

Nykyisten toimistojen houkuttelevuudessa on paljon parantamisen varaa. Etätyö on muuttanut työntekijöiden toimistotoiveita.

Toimistojen viihtyvyys on tärkeä syy houkutella etätyöntekijät työpaikalle lähityöhön. Kuva: Liisa Takala.

YIT:n teettämän barometrin mukaan etätyötä tekevien osuus on vakiintunut. Päätetyötä tekevistä reilu puolet työskentelee etänä 3-5 päivää viikossa. Joka toinen päätetyötä tekevistä haluaa tehdä mahdollisimman paljon etätöitä. Eniten etätyötä suosivat 36-50 -vuotiaat, etenkin naiset.

Työnantajien etätyölinjaukset eivät ole tiukentuneet viime vuodesta. Kolmannes päätetyöntekijöistä saa tehdä etätyötä jatkuvasti. Joka neljäs päätetyötä tekevistä kertoo työnantajan selvästi rajanneen etätyön määrää, kolmasosassa organisaatioita etä- ja toimistopäivistä sovitaan tiimitasolla.

Niissä työpaikoissa, joilla etänä työskentelyn käytännöistä sovitaan tiimitasolla, puolet tekee etätöitä 3–5 päivänä viikossa. Yhdeksän kymmenestä etätyötä viikoittain tekevistä haluaa, että he voivat jatkossa itse määritellä, milloin ja missä työnsä tekevät.

”Etätyön tekeminen on selkeästi vakiintunut ja hybridityöstä on tullut uusi normaali. Barometrin mukaan valta työn tekemisen paikasta näyttäisi siirtyneen enemmän työntekijälle, ja etenkin naiset hyödyntävät etätyömahdollisuutta. Töissä kannattaa kuitenkin sopia pelisäännöt, milloin ollaan toimistolla, jotta lähityöskentelystä ja kohtaamisista saataisiin mahdollisimman paljon hyötyä”, YIT:n myyntijohtaja Tuula Klemetti sanoo..

Toimistojen nykytila ei vielä täysin vastaa odotuksia

Kyselyssä selvitettiin myös mitä kaupunkilaiset odottavat työpaikaltaan. Tutkimustulokset tuovat ilmi sen, että toimistojen nykytila ei täysin vastaa vastaajien odotuksia. Päätetyöntekijöiden ihannetoimistolla on omat työhuoneet (59 %), hyvä ilmanvaihto ja sopiva lämpötila (38 %) sekä kohtuuhintainen lounas (32 %).

Nykyisessä toimistossa sen sijaan tärkeimpänä pidettiin omiin mittoihin säädettävissä olevaa omaa työpistettä (54 %) sekä laadukkaita työvälineitä (36 %). Työpaikan sijainnissa tärkeintä on, että se on kävely- tai pyörämatkan päässä kotoa (56 %) tai että sinne pääsee helposti julkisilla liikennevälineillä (53 %). Moni päätetyöntekijä (23 %) toivoo työsuhde-eduksi joukkoliikennelippua.

”Organisaatioissa on hyvä keskustella yhdessä, millaisia tarpeita ja toiveita henkilöstöllä on. Yksi malli ei enää tänä päivänä sovi kaikille. Paras ratkaisu löytyy, kun asioita tarkastellaan organisaation kannalta sen omaa kulttuuria ja arvoja vasten. Niihin pohjautuen toimitilat kannattaa muovata tukemaan organisaation toimintaa ja työn tekemisen polkua”, Klemetti jatkaa.

Vuokrattavat etätyötilat herättävät vähemmän kiinnostusta kuin koronavuosina. Lähes neljä viidesosaa (78 %) etätyöntekijöistä valitsee mieluummin työskentelyn kotona kuin lähistöllä olevassa etätyötilassa. Vajaa viidennes etätyöntekijöistä (18 %) olisi valmis maksamaan 20 000 euroa tai enemmän erillisestä 6–8 neliömetrin työhuoneesta oman asuntonsa yhteydessä. Asunto, jossa olisi erillinen työhuone, kiinnostaa etenkin alle 36-vuotiaita sekä Espoossa ja Vantaalla asuvia.

*Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrin kysely on suunnattu Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän ja Kuopion asukkaille. Nettipaneelissa oli vastaajia tänä vuonna 1 058 + 354 henkeä (toimistotyötä tekevien erillisotos). Aineisto edustaa kaupunkien 18-80 -vuotiasta väestöä sukupuolen, iän ja kaupunkien koon mukaan. Kysely toteutettiin syys-lokakuun vaihteessa 2023. Tutkimuksen toteutti Prior Konsultointi YIT:n toimeksiannosta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tutkimus: toimistojen nykytila ei vastaa päätetyötä tekevien odotuksia – puolet tekisi mahdollisimman paljon etätyötä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat