Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan turvallisuusviikko pyörähti käyntiin – ”Juhlapuheilla ei rakentamisen turvallisuus parane”

Tämä on jo 11. turvallisuusviikko.

Kuva on Ruduksen turvapuistosta. Kuva: Rakennusteollisuus RT

Tällä viikolla vietetään yhdettätoista kertaa rakennusalan yhteistä Viisaat kypärät yhteen -turvallisuusviikkoa. Yrityksissä järjestetään turvallisuuden ja työhyvinvoinnin tapahtumia viikon aikana. Samalla muistutetaan turvallisen työympäristön tärkeydestä kesätyöntekijöille.

Lue lisää: Viisaat kypärät yhteen -turvallisuusviikko muistuttaa työturvallisuuden tärkeydestä

Perinteisesti nuoret ovat arvostaneet rakennusalan mielekkäitä työtehtäviä ja siihen liittyvää yrittäjyyttä. Myös hyviä työkavereita osataan alalla arvostaa. Rakennusalan tulee Rakennusteollisuus RT:n turvallisuusasiantuntija Henri Litmasen mukaan näyttää nuorille, että sen työpaikoissa on myös turvallista työskennellä.

”Juhlapuheilla ei rakentamisen turvallisuus parane. Meillä on käynnissä monia pienempiä hankkeita turvallisuuden parantamiseksi, joissa kehitellään käytännön työkaluja yritysten hyödyksi.”

Yhtä niistä esitellään Turvallisuusviikon webinaarissa. Sen aiheena on tapahtumista oppimisen malliprosessi, joka on laadittu jäsenyrityksistä koostuvan pienryhmän kanssa yhteistyössä.

Litmasen mukaan työterveyden ja -turvallisuuden on oltava osa yrityksen yleistä johtamista ja liiketoimintaprosesseja. Tätä varten julkaistiin äskettäin etenkin pk-yrityksille suunnattu itsearvioinnin työkalu.

Opiskelijat keskeinen kohderyhmä

Opiskelijat ovat keskeinen kohderyhmä rakennusalan yhteisellä turvallisuusviikolla, sillä oikeiden ja turvallisten työskentelytapojen omaksuminen rakennusalalla jo opiskeluvaiheessa on tärkeää. Tänä vuonna Espoossa Ruduksen turvapuistossa noin 600 rakennusalan toisen asteen opiskelijaa kiertää turvallisuusaiheisia rasteja.

”Hyvä perehdytys on erityisen tärkeää nuoren työntekijän kohdalla. Julkaisimme tätä varten pari vuotta sitten Kesätyöntekijänä raksalla -nimisen perehdytysaineiston yrityksille”,  Litmanen kertoo.

Työturvallisuus on kaikkien työmaalla työskentelevien yhteinen asia ja edellyttää jokaisen sitoutumista. RT seuraa omien jäsenyritystensä työtapaturmia ja kerää tietoa jäsenyritysten vaaratilanneilmoituksista ja turvallisuushavainnoista. Tänä vuonna seurantaa tehostamaan otettiin käyttöön uusi Reitti-työkalu.

Turvallisuusviikon aikana yritykset järjestävät omilla työmaillaan turvallisuuspainotteisia tapahtumia. Rakentamisen turvallisuus ei Rakennusteolisuus RT:n tiedotteen mukaan parane kuin kaikkien yhteistyöllä. Siitä koko alan yhteinen turvallisuusviikkokin haluaa joka toukokuu kertoa.

Rakennusalan Viisaat kypärät yhteen -työturvallisuusviikon järjestävät Rakennusteollisuus RT:n jäsenyritykset sekä yhteistyökumppanit.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan turvallisuusviikko pyörähti käyntiin – ”Juhlapuheilla ei rakentamisen turvallisuus parane””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat