Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

Muistokirjoitus: Lars-Olav Sebbas, rakennusalan taustavaikuttaja, tosi insinööri ja yrittäjä

Kuuntele juttu

Diplomi-insinööri Lars-Olav Sebbas kuoli Kauniaisissa 9. syyskuuta 2024. Hän oli 87-vuotias, syntynyt Korsnäsissä 2. joulukuuta 1936.

Sebbas valmistui vuonna 1959 Teknillisen korkeakoulun rakennusosastolta. Vuonna 1961 hän solmi avioliiton kauppakorkeakoulussa opiskelevan Anitan kanssa. He saivat kolme lasta. Vuonna 1968 perhe muutti Kauniaisiin.

Lars-Olav otti laajalti osaa sekä alan että yksittäisten yritysten kehityshankkeisiin. Erityisesti betoni- ja elementtirakennusteknologia olivat hänen mielenkiinnon ja paneutumisen kohteena.

Hän osallistui monen komitean ja työryhmän työhön, joissa kehitettiin ja parannettiin alan normeja, määräyksiä ja rakennustapoja niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Monien näiden luottamustoimiensa ansiosta hän teki merkittävän panoksen alan ja alalla toimivien insinöörien kehitykseen ja asemaan. Hän oli muun muassa Suomen Rakennusinsinöörit RIL r.y.:n ja Tekniska Föreningen i Finland r.f. TFiF:n puheenjohtaja .

Vuonna 1965 Sebbas perusti DI Pentti Kaistan kanssa yrityksen nimeltä P.Kaista & L.-O.Sebbas Ky, jonka toimiala oli rakennesuunnittelu. Suunnittelutoimeksiannot käsittivät alusta lähtien asuinrakennukset, toimisto- ja liikerakennukset sekä teollisuus- ja infrastruktuurirakenteet.

Eräänä yhtiön merkittävänä osaamisalueena ja erikoisalana oli jännitettyjen rakenteiden suunnittelu. Uudisrakennusten tarve oli siihen aikaan erityisen suuri ja alalla kehitettiin aktiivisesti teknisiä ratkaisuja ja toteutustapoja rakennusalan tuottavutta parantamaan.

Yhtiön perustamisvaiheesta Sebbas kertoi Rakennuslehden haastattelussa vuonna 2002 seuraavasti:

Pentti Kaista oli palkannut hänet toimistoonsa muutama vuosi aikaisemmin ja toimistossa oli runsaasti työtä. Yhtiö sai uuden tehtävän suunnitella Helsingin Katajanokalle satamavaraston eli rakennuksen, jossa nyt toimii Marina Congress Center. Kohteessa oli suunniteltava esijännitetty kehärakenne. Tämän suunnittelu edellytti matriisin ratkaisemista missä oli 26 tuntematonta. Aikataulu oli tiukka ja yhtälöryhmien ratkaiseminen käsin ei ollut siksi mahdollista. Sebbas suoritti matriisilaskelmat Nokian tietokonetta käyttäen ja tämä johti samalla siihen, että päätettiin perustaa yhteinen insinööritoimisto.
Yhtiö lähti nopeasti laajenemaan ja Oy Kaista & Sebbas Ab perustettiin 1975. Tällöin yhtiöllä oli toimintaa Helsingin lisäksi Seinäjoella, Vaasassa ja Hangossa.

1970-luvun alussa monet suomalaiset rakennusalan yritykset laajensivat toimintaansa ulkomaille ja niin teki myös Oy Kaista & Sebbas Ab. Toimeksiantoja tehtiin Lähi-itään, Afrikkaan ja Neuvostoliittoon.

Kansainvälisten intressien johdosta yhtiön toimialoja ja -aluetta laajennettiin merkittävästi. Ilmakuvauksen ja kartoituksen alalla toimiva Finnmap Oy (Kunnallistekniikka) liitettiin 1977 sisaryhtiönä konserniin.

Finnmap Oy fuusioitiin vuonna 1983 Oy Kaista & Sebbas Ab:n kanssa, jolle annettiin nimi Finnmap Oy. Yhtiön koko tuplaantui tällöin. Näiden yhtiöiden muodostamalle pohjalle koottiin sitä monipuolista osaamista mitä kohteiden rakennus- ja yhdyskuntasuunnittelussa tarvitaan.

Rakennussuunnittelun puolella rakennusjohto, arkkitehti- sekä sähkö-, automaatio- ja lvi-suunnittelu sisällytettiin vähitellen Finnmap Oy:n asiakaspalveluun. Toiminta Suomessa laajeni pitkälti yritysostojen kautta. Aluetoimistot ja tytäryhtiöt peittivät alueen hyvin.

Ulkomaan toiminta kasvoi muun muassa Libyassa, Saudi-Arabiassa, Bangladeshissa, Egyptissä ja Neuvostoliitossa. Ruotsalainen rakennesuunnittelutoimisto hankittiin tytäryhtiöksi ja sen avulla palveltiin niin ruotsalaisia kuin suomalaisia asiakkaita.

Henkilökunta kasvoi lähes tuhanteen henkilöön, kun lähestyttiin 1990-luvun taitetta. Tällöin rakennesuunnittelun osuus toiminnasta oli noin 60 prosenttia, kartoituksen osuus 25 prosenttia ja yhdyskuntasuuunnittelun osuus 15 prosenttia.

1980-luvulla Lars-Olav oli rakennuttanut Finnmapin toimistorakennuksen Helsingin Vallilaan. Se valmistui vuonna 1987. Vuosikymmenen vaihteessa rakennutettiin vielä toinen toimistorakennus Vallilaan. Uuden rakennuksen modernien teknisten apuvälineiden oli tarkoitus parantaa tietoteknologian tehokasta käyttöä ja kehittämistä rakennusalan suunnittelussa.

1990-luvun alun talouskriisi vaikutti myös konsulttialaan ja monet yritykset menivät nurin tai järjesteltiin uudelleen, kuten myös Finnmap Oy. Rakennesuunnittelu jatkui uudessa yrityksessä, Finnmap Consulting Oy:ssä ja ympäristö- ja infrastruktuurisuunnittelu Finnmap Infra Oy:ssä. Lars-Olav oli merkittävä omistaja molemmissa yhtiöissä ja toimi Finnmap Consulting Oy:n toimitusjohtajana eläkeikäänsä saakka.

Laskutikullaan Sebbas teki hyviä laskelmia nopeammin kuin moni tietokoneella. Hän oli analyyttinen ja nopeaälyinen insinööri, joka ymmärsi sekä tekniset yksityiskohdat että rakennus- ja suunnittelualan kokonaisuuden. Nämä hänen ominaisuutensa, laaja yritystoiminta sekä vaikuttajarooli rakennusalalla tekevät hänestä merkittävän hahmon Suomen rakennesuunnittelun historiassa.

Perheen kesäpaikka on Båsankylässä Snappertunassa. Siellä Basse, kuten häntä tuttavien piirissä kutsuttiin, hoiti puutarhaa ja kalasteli merellä.

Uusien kasvilajikkeiden kokeilun lisäksi hänen erityisenä kiinnostuksen kohteenaan olivat omenapuut. Yli 20 erilaista hedelmäpuuta on tänäkin syksynä tuottanut runsaan sadon.

Kirjoittajat ovat Tage Eriksson, kollega ja työtoveri sekä Olof Rehn, perhetuttava ja entinen hallituksen jäsen

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Muistokirjoitus: Lars-Olav Sebbas, rakennusalan taustavaikuttaja, tosi insinööri ja yrittäjä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat