Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

Ihmisyys edellä tekoälyohjattuihin rakennuksiin

Tietoa kirjoittajasta Nina Wessberg, Satu Paiho
Wessberg on dosentti, johtava tutkija ja Paiho johtava tutkija Teknologian tutkimuskeskus VTT oy:ssä
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset
Kuuntele juttu

Tekoäly ja koneoppiminen ovat mullistaneet monia teollisuudenaloja. Niiden potentiaali rakennusten energianhallinnassa ja -säädössä on myös merkittävä. Tekoälypohjaisten ratkaisujen käyttö rakennusten järjestelmien ohjauksessa tarjoaa monia etuja, mutta eettisiä näkökohtia ei useinkaan ole otettu huomioon riittävästi.

Suomen markkinoilla on useita rakennusten tekoälypohjaisia tai niiden soveltamista mainostavia ratkaisuja. Suurin osa niistä keskittyy tilojen lämmityksen optimointiin erityisesti asuinrakennuksissa. Näiden toteutusperiaatteet eivät ole hyvin dokumentoituja eivätkä läpinäkyviä. Monia ja jopa merkittäviä etuja luvataan sovellusten verkkosivuilla. Kuitenkaan ei ole selvää, saavutetaanko edut juuri tekoälyn avulla vai voisiko saman toteuttaa myös muilla teknisillä ratkaisuilla.

Tekoälypohjaisten säätöjärjestelmien kuvaukset eivät sisällä systemaattista eettistä analyysiä. Koska käytetty tekniikka rajoittaa tehtyjen toimenpiteiden läpinäkyvyyttä, erityistä huomiota tulisi kiinnittää ihmisten valvontaan ja kehitettyjen järjestelmien läpinäkyvyyteen. Tämä voisi myös olla avain rakennusten omistajien ja ylläpitäjien vakuuttamiseen siitä, että nämä järjestelmät toimivat eivätkä aiheuta epätyydyttäviä sisäolosuhteita tai vahinkoa rakennukselle tai sen laitteille. Tärkeää on myös saada luottamus siitä, että asukkaasta kerättävä data ei ajaudu vääriin käyttötarkoituksiin.

Tekoälysovellusten suunnittelussa, luomisessa ja käytössä rakennuksissa tulisi ottaa huomioon seuraavat eettiset periaatteet: ihmiskeskeisyys, turvallisuus, luotettavuus, kestävyys ja yhteiskunnallinen vaikutus, yksityisyys ja tietosuoja, ihmisen valvonta ja läpinäkyvyys sekä hallinto ja vastuu.

Ihmiskeskeisyys varmistaa, että tekoälyjärjestelmät minimoivat haitat ja maksimoivat hyödyt nimenomaan ihmisen näkökulmasta ja tuottavat hyvinvointia ihmisille. Turvallisuus ja luotettavuus takaavat suojan hyökkäyksiltä ja tietomurroilta sekä johdonmukaisen toiminnan. Kestävyys ja yhteiskunnallinen vaikutus edistävät pitkän aikavälin tavoitteita, vähentävät ympäristövaikutuksia ja edistävät taloudellista vakautta. Yksityisyys ja tietosuoja kunnioittavat yksilöiden oikeutta yksityisyyteen. Ihmisen valvonta ja läpinäkyvyys takaavat, että järjestelmät ovat haluttujen arvojen mukaisia ja selitettävissä. Hallinto ja vastuu määrittelevät vastuurakenteet, varmistavat eettisten standardien noudattamisen ja pitävät osapuolet vastuullisina.

Koska tekoälyjärjestelmä voi muokata ihmisten käyttäytymistä, läpinäkyvyys ja selitettävyys rakentavat luottamusta ja varmistavat oikeudenmukaisuuden. Yhteiskunnalliset näkökohdat vaativat myös moninaisten kulttuuristen ja uskonnollisten näkemysten sisällyttämistä tekoälyn toimintoihin.

Tekoälypohjaisten ratkaisujen käyttö rakennusten energianhallinnassa ja järjestelmien säätämisessä tarjoaa merkittäviä etuja, mutta niiden käyttöönotossa tulee ottaa huomioon myös eettiset näkökohdat. Eettisten periaatteiden noudattaminen varmistaa, että tekoälyjärjestelmät ovat oikeudenmukaisia, turvallisia ja kestäviä, ja kunnioittavat ihmisyyttä parantaen ihmisten hyvinvointia. Eettisten seikkojen huomioon ottaminen ratkaisuissa tulee myös saattaa avoimesti loppukäyttäjien tietoisuuteen.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ihmisyys edellä tekoälyohjattuihin rakennuksiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Nina Wessberg, Satu Paihohttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/nina-wessberg-satu-paiho/