Kokeile kuukausi maksutta

Kiristyvää kilpailua korjaamisessa

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kilpailu korjausrakentamisen markkinoilla kiristyy nyt selvästi. Syy on selvä: uudisrakentamisen hiljaiselo pakottaa yhä useamman yhtiön etsimään uusia mahdollisuuksia uusilta markkinoilta.

Korjausrakentamisen kasvu on ollut vuosia varsin vakaata, ja sen osuus talonrakentamisesta on yhtä suuri kuin uudisrakentamisen. Tarve on jatkossakin ilmeinen, kun 1970- ja 1980-lukujen rakennuksia tulee yhä enemmän peruskorjausikään. Myös nykyinen trendi vanhan korjaamisesta ja muuttamisesta uuteen käyttöön tukee korjausrakentamista.

Tarjolla on siis suunnittelijoille ja rakentajille uudisrakentamista tasaisempia näkymiä – toki myös usein pienempiä projekteja ja pienempiä voittomahdollisuuksia.

Korjausrakentamiseen keskittyneet yhtiöt näyttävät lähtevän kiristyvään kilpailuun kohentuneista asetelmista. Rakennuslehden tekemän selvityksen mukaan korjaamisen keskisuuret yritykset kasvoivat viime vuonna nopeampaa tahtia kuin suurten monialayhtiöiden korjaamisen määrä.

Lue lisää: Uusi nimi pomppasi kärkikastiin – Nämä ovat Suomen suurimmat korjausrakentajat

Koko alan liikevaihtolukuja on nostanut kova inflaatio, mikä on syönyt myös tulosriveiltä euroja, mutta listaus näyttää joka tapauksessa kovempaa nousua pienemmille yhtiöille.

Mielenkiintoista on nähdä, kuinka paljon ja kuinka pysyviä muutoksia tapahtuu nyt yhtiöiden toimintastrategioissa. Suuret yhtiöt ovat hallinneet suuria ja vaativimpia urakoita ja pienemmät ovat keskittyneet pienempiin asiakkaisiin, kuten esimerkiksi taloyhtiöihin. Isommaksi kasvaneet keskikastilaiset voivat kokeilla voimiaan yhä isommissa hankkeissa, ja isoimmat yhtiöt voivat hakea töitä pienemmistä kohteista. Aina kasvuloikka ei onnistu, kuten tuoreet korjausrakentajien konkurssit kertovat.

Suuri liike alalla tapahtui jo viime vuonna, kun vuokratalojen korjaaja Renevo osti taloyhtiöiden putkisaneerauksiin keskittyneen Remonttipartion vaikeuksissa olevalta Lehto Groupilta. Uusi, Remount-nimen saanut yhtiö loikkasi Rakennuslehden listalla jo kärkiviisikkoon. Taustalla on pääomasijoittaja, eli muitakin liikkeitä on odotettavissa.

Korjausrakentamisen kasvua on luonnehdittu tasaisen tylsäksi. Se kätkee alleen kuitenkin jatkossa todennäköisesti värikkäitä tapahtumia yritysrintamalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiristyvää kilpailua korjaamisessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/