Kierrätys työmaalla on sujuvaa ja tehokasta, kun käytössä on oikeat keräilyvälineet, selkeät ohjeistukset ja sähköinen asiointipalvelu.

Suomalaisilla rakennustyömailla jätteiden lajittelukäytännöt vaihtelevat tunnetusti paljon: toisilla asiat tehdään prikulleen esimerkillisesti ja toisilla jätteiden lajittelussa ja kierrätyksessä on vielä paljonkin kirittävää. Jätteiden lajitteluun kannattaa perehtyä juuri nyt myös siksi, että uudistuva jätelaki velvoittaa yrityksiä entisestään nostamaan työmaiden kierrätysastetta.

– Vanhakantaisen yhden jätelavan taktiikan on syytä jäädä jo historiaan. Lajittelu työmailla kannattaa myös kustannusmielessä, sillä paljon jatkokäsittelyä vaativa sekalainen rakennusjäte on sitä kaikkein kalleinta, muistuttaa rakennus- ja teollisuussegmentin myyntipäällikkö Tommi Tupala Lassila & Tikanojalta.

Kun jätteet lajitellaan niiden syntypaikalla oikeisiin astioihin, ne pääsevät tehokkaaseen kiertoon ja hyötykäyttöön materiaalina tai energiana. Kun rakennustyömaalla syntyvät kierrätysjakeet lajitellaan jätejaettain, kullekin jätteelle on löydyttävä myös sopiva keräysväline. Usein viimeistään tässä vaiheessa tulee vastaan työmailla tuttu haaste: tilanpuute.

– Haasteet voi aina ratkaista, ja ahtaallekin työmaalle löytyy kyllä ratkaisut. Esimerkiksi suursäkit, etukuormauskontit, pienet kippilavat ja -kontit ja paalaimet ovat näppäriä ja sopivat pieneen tilaan. Kun kaikelle on selkeä paikkansa, jätteet pysyvät poissa jaloista ja kulkureiteiltä, ja työturvallisuus paranee, Tommi Tupala jatkaa.

Suunnittelulla raksan jätehuolto toimivaksi

Työmaan alkaessa tehtävä jätehuoltosuunnitelma on avain sujuvaan työmaa-aikaiseen kierrätykseen. Suunnitelmassa määritellään mm. työmaalla syntyvät ja lajiteltavat jätemateriaalit ja niille sopivat keräysvälineet.

Keräilyvälineet sijoitetaan mahdollisuuksien mukaan aina sinne, missä mitäkin jätettä syntyy. Lisäksi keräilyvälineet merkitään selkein opastein. Visuaalisesti selkeät ohjeet auttavat lajittelemaan oikein.

Suunnitteluvaiheessa huolehditaan myös, että työmaalle tulee käyttöön sähköinen siirtoasiakirja sekä opastetaan työntekijöitä oikeaoppiseen kierrätykseen työmaalla. Kun lajittelusta tehdään erottamaton osa työmaan arkea, kierrätyksen toimenpiteisiin ja tavoitteisiin on helppo sitoutua.

– Jotta rakennustyömaan jätehuollosta saadaan fiksu ja sujuva kokonaisuus, kannattaa mukaan hommaan ottaa kokenut kumppani. Meidän asiantuntijoilla on iso määrä tietämystä ja käytännön kokemusta raksa-arjen jätehuollosta ja isojen ja pienten kierrätyshaasteiden ratkomisesta, Tommi Tupala sanoo.

Raksanappi tekee jätehuollon asioinnin helpoksi

Raksanappi on näppärä ja maksuton asiointikanava L&T:n rakennusalan asiakkaille. Raksanappi tekee rakennustyömaan arkisen jätehuollon hoitamisesta helppoa, sillä sähköisen asiointikanavan kautta hoituvat kätevästi työmaan jäteastioiden tuonnit, tyhjennykset, siirrot ja noudot.

– Rakennustyömaan arkea helpottamaan suunniteltu Raksanappi on ollut asiakkaidemme joukossa tosi tykätty. Koska työmaalla ollaan tunnetusti paljon jalkojen päällä, suunnittelimme Raksanapin mobile first -periaatteella eli optimoimme käytön ensisijaisesti mobiililaitteisiin. Haluamme että kanssamme asiointi on mahdollisimman helppoa ja nopeaa työmaan arjessa. Kehitämme myös Raksanappia koko ajan eteenpäin, jotta se palvelee asiakkaitamme mahdollisimman hyvin koko työmaan elinkaaren ajan, tuotespesialisti Taneli Juvonen L&T:ltä kertoo.

Raksanappi toimii selaimessa, eikä laitteille siksi tarvitse ladata erillistä sovellusta. Kun Raksanapin kiinnittää puhelimen asetuksista aloitusnäytölle, palveluun pääsee yhdellä klikkauksella.

Näin Raksanappi-asiointikanava helpottaa työmaan arkea:

  • Kirjautuneena hoidat tilaukset puhelimella, tabletilla tai pöytäkoneella jonottamatta juuri silloin kun sinulle sopii
  • Voit tehdä tilauksia työmaan jäteastioille, kuten vaihtolavoille, puristimille, etukuormaussäiliöille ja Bajamajoille
  • Vaihtolavojen ja puristinten tyhjennykset saat nopeimmillaan jopa seuraavalle arkipäivälle
  • Näet avoinna olevat tilaukset ja voit tarkastella työmaan tilaushistoriaa
  • Sähköiset siirtoasiakirjat ovat tallessa Arkisto-osiossa. Siirtoasiakirjojen selaaminen ja lataaminen on helppoa työmaan kaikissa eri vaiheissa.

Kiinnostuitko L&T:n tarjoamista ympäristöhuollon palveluista rakennustyömaille? Varaa alta puhelinneuvotteluaika L&T:n rakennus- ja teollisuussegmentin myyntipäällikkö Tommi Tupalan kanssa.


 

Viimeisimmät näkökulmat