Kokeile kuukausi maksutta

BIM-mies digitalisoi nyt korjausrakentamista

A-Insinöörit sai hiljattain uuden teknologiajohtajan korjausrakentamisen ja -suunnittelun puolelle. Pestiin tarttuu aiemmin Rambollilla työskennellyt Max Levander, joka aikoo vauhdittaa etenkin digipalvelujen kehittämistä.

Ramboll vaihtuu A-Insinööreihin. Mikä yhtiössä alkoi vetää puoleensa?

A-Insinööreissä kiehtoi yrittäjähenkisyys, ketteryys ja startup-ohjelma. Omassa suvussani on paljon yrittäjiä, ja se on kasvattanut arvostamaan oma-aloitteisuutta ja asioihin tarttumista. Yhtiössä on paljon mahdollisuuksia myös oman osaamisen ja uran kehittämiseen.

Mikä on konkreettinen toimenkuvasi?

Tulin teknologiajohtajaksi korjaussuunnitteluun, mutta teen yhteistyötä kaikkien toimialojen kanssa. Tärkeimpänä tavoitteena on korjausrakentamisen kasvu laajentamalla suunnittelu-, konsultti- ja digipalveluja. Digipalveluissa tuotamme ratkaisuja etenkin rakennetun ympäristön koko elinkaareen. Alalla on tarvetta myös helppokäyttöisiin tiedolla johtamisen ratkaisuihin.

Mitä pitäisi saada aikaiseksi 2–3 vuoden aikajänteellä?

Kyse on verkostojohtamisesta, eli kokoamme kuhunkin teknologia- tai kehitysprojektiin parhaan joukkueen. Tavoittelemme korjausliiketoiminnan tuplaamista strategiakaudella. Se saavutetaan kasvattamalla nykyistä palvelutarjontaa, mutta myös kehittämällä uutta liiketoimintaa kestävän rakentamisen ympärille. Vastuullani on kehittää koko elinkaaren huomioiva palvelukokonaisuus, jossa on vahva digitalisaatiokulma.

Millaisia kehitysmahdollisuuksia digitalisaatiolla on korjausrakentamisessa?

Korjausrakentaminen jäi 2010-luvun isossa digikehityksessä melkein tyystin paitsioon. Digitaalisten kaksosten ja tiedolla johtamisen osalta jo olemassa oleva kiinteistökanta on vähintään yhtä relevantti kuin uudisrakentaminen, sillä niissä on uudisrakennuksia suurempi tarve mitata ja hallita sisäolosuhteita.

Tarvitsemme kuitenkin parempia työkaluja, jotta korjaus- ja purkupäätökset voidaan tehdä tietopohjalta. Rakennusosien uusiokäytössä ja materiaalien kierrätettävyydessä on niin ikään työtä. Tässä Suomella olisi mahdollisuus nousta globaalisti merkittävään asemaan.

Mikä veti aikanaan rakentamisen pariin?

Rakennusalassa kiehtoi sen monimuotoisuus. Olin jo lapsena kiinnostunut erilaisten esineiden toiminnasta. Moni vempain tuli uteliaisuudesta purettua atomeiksi ja kasattua uudestaan.

Mitkä ovat olleet oman työurasi tähtiprojekteja?

Ensimmäinen allianssihanke Bothnia High 5 (Vaasan Keskussairaalan H-rakennus) teki vaikutuksen, ja kiinnostuin arvoperusteisista sopimus- ja urakkamalleista. Toinen oli meksikolaiselle urakoitsijalle tehty konsultaatiohanke, jossa kehitimme yhtiön tietomallinnus- ja digikykyä. Hienointa oli nähdä, miten tiimi onnistui ja kasvoi ammattilaisina.

Fakta

Max Levander

  • Syntynyt Helsingissä 1985
  • Insinööri, teknologiaosaamisen johtaminen, Hamk, 2021
  • Insinööri amk, rakennesuunnittelu, Yrkeshögskolan Novia, 2010
  • Teknologiajohtaja, A-Insinöörit, 2023–
  • Liiketoiminnan kehitysjohtaja, Ramboll, 2021–2023
  • Johtaja BIM & Digi Center, Ramboll, 2019–2021
  • Osastopäällikkö, Ramboll, 2014–2019
  • Rakennesuunnittelija, Ramboll, 2010–2014
  • Sopimussotilas, Puolustusvoimat, 2006
  • Harrastaa pyöräilyä, juoksua, kitaransoittoa, veneilyä

Teksti Timo Sormunen

Viimeisimmät näkökulmat