Pitkä IT-ura vaihtuu yhdyskuntasuunnitteluun

Suunnittelu- ja konsulttitalo Ramboll saa toukokuussa uuden henkilöstöjohtajan, kun pestiin tarttuu pitkän HR-uran Fujitsussa tehnyt Terhi Pietari. Vaikka toimialat ovat varsin erilaiset, löytyy niistä HR-johtajan vinkkelistä myös paljon yhtäläisyyksiä, joista yksi on henkilöstön jatkuva kehittäminen.

Sinulla on pitkä työura IT-yhtiössä. Mikä Rambollissa kiinnosti?

Jossain vaiheessa uraa tulee aina hetki, jolloin alkaa miettiä jotain uutta. Rambollissa oli tarkemmin tutustuessani paljonkin kiinnostavaa. Toimiala on toki erilainen, mutta Fujitsun tavoin sekin on kansainvälistyvä asiantuntijaorganisaatio, joten henkilöstöhallinnon näkökulmasta yrityksillä on paljonkin yhdistäviä tekijöitä.

Millaista tuntumaa sinulla on suunnittelu- ja rakennusalasta? Kuinka tärkeää toimialatuntemus on HR-puolella?

”Toimialassa riittää varmasti lähiaikoina opiskeltavaa, sillä valtaosa työurasta on kulunut IT-yhtiön palveluksessa. Ramboll tekee töitä hankkeiden parissa, jotka koskettavat lähes jokaista. Lisäksi se ottaa juuri nyt mittavia kehitysaskeleita digitalisaatiossa ja kansainvälistymisessä.  Toimialatuntemus on aina hyvästä, mutta toivon tuovani Rambolliin myös uudenlaista ajattelua ja ulkopuolista näkökulmaa.”

Mitkä ovat HR-johtajan tärkeimmät ominaisuudet? Millaisia asioita itse korostat työssäsi?

Kyllä tämä työ vaatii aika tavalla diplomaatin taitoja. Henkilöstöä ja sen tarpeita on osattava kuunnella herkällä korvalla, mutta samaan aikaan on pystyttävä olemaan myös ylimmän johdon kumppanina ja apuna. Itse korostan nimenomaan yhteistyötä ja inhimillisyyttä. Henkilöstön hyvinvointi on lopulta kaiken lähtökohta.

Mitkä ovat työelämän ja henkilöstöhallinnon suurimmat haasteet lähivuosina?

Takavuosina henkilöstöhallinto oli pitkälti kirjanpitoa, palkanlaskua ja muita sen kaltaisia rutiineja. Nyt asiat kiertyvät entistä enemmän henkilöstön osaamisen ja sen kehittämisen ympärille. Osaajia ei voi Suomen kokoisilla työmarkkinoilla enää kovin kauan metsästää kilpailijoilta, vaan niitä on koulutettava itse.

Millaisia ovat olleet oman työurasi parhaita onnistumisia?

Yksi kiistaton kohokohta oli Fujitsun vuonna 2014 saavuttama Excellence Finland-laatupalkinto. Se oli pitkä projekti, jossa edettiin yhdessä tasaisin askelin eteenpäin ja lopulta aina ykkössijalle asti.

Terhi Pietari

  • Syntynyt Kauhajoella 1972
  • Psykologian maisteri, Jyväskylän yliopisto 1997
  • Henkilöstöjohtaja, Ramboll Finland 5/2019-
  • Kansainvälisen HR projektin johtaja, Fujitsu 2016 – 2019
  • Henkilöstöjohtaja, Fujitsu Suomi2012–2016
  • Henkilöstön kehittämisen ja HR-konsultoinnin päällikkötehtävät, Fujitsu Suomi 2009–2012
  • Tiimi- ja kehityspäällikkö Fujitsu Suomi 2005 – 2009
  • HRD-partner Fujitsu Suomi Services 2003 – 2005
  • Rekrytoinnin ja henkilöarvioinnin asiantuntija, Fujitsu ja TTL 1998 – 2003
  • Harrastukset: Liikunta, kulttuuri, lukeminen ja matkustelu