Kokeile kuukausi maksutta

Triplan sähköistäjä Jonne Mäkelä suunnittelee nyt Vahasen leivissä

Vahanen Talotekniikka oy sai hiljattain uuden suunnittelujohtajan, kun pestiin tarttui Jonne Mäkelä. Aiemmin YIT:llä työskennelleen insinöörin urakkana on nyt kehittää yhtiön sähkösuunnittelun liiketoimintaa.

YIT vaihtui tammikuun alussa Vahaseen. Mikä on toimenkuva, ja millaisin aatoksin uuteen?

Toimenkuvana on sähkösuunnitteluliiketoiminnan teknis-taloudellinen johtaminen ja kehittäminen. Tavoitteena on tarjota asiakkaille todellista lisäarvoa tuottavaa palvelua, jossa huomioidaan myös oman väen viihtyvyys ja kehittymistavoitteet.

Millainen olet esimiehenä? Mitkä asiat ovat tärkeitä?

Koen olevani asiajohtaja, joka arvostaa tehokkuutta. Tiedostan kuitenkin ihmisjohtamisen tärkeyden ja pyrin kehittymään myös tällä osa-alueella. Uskon itseohjautuvuuteen ja valmentavaan johtamiseen, varsinkin uransa alkumetreillä olevien osalta. Haluan, että työnteko koetaan mielekkääksi ja miellyttäväksi. Työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen on myös itselleni tärkeää.

Mikä aikanaan veti sähköalalle?

Päädyin aikanaan sähköalalle ammattikoulun kautta, kun lukioon eivät huolineet. Sähköasentajakoulutuksen ja armeijan jälkeen olin jo lipsumassa maanrakennusalalle, kunnes eräs eläköitynyt ABB:n sähköasentaja ja isäni saivat minut takaisin omalle polulleni, ja täällä sitä nyt ollaan.

Talotekniikka ja sähköala ovat melkoisessa murroksessa. Millaista osaamista nyt erityisesti kaivataan?

Sähköenergian paikallisen tuotannon osalta puheet ovat alkaneet oikeasti realisoitumaan. Tähän kokonaisuuteen kannattaa viimeistään nyt perehtyä toden teolla. Osaamista kaivataan sekä tate-kokonaisuuksien hahmottamiseen että yksittäisiin taloteknisiin järjestelmiin.

Mitkä ovat olleet työurasi parhaita projekteja?

Triplassa vastuullani olivat muun muassa Pasilan uuden rautatieaseman ja kauppakeskuksen sähköjärjestelmien rakennuttamistehtävät sekä koko Tripla-korttelin pääsähkönjakelun, varavoimajärjestelmien ja tietoliikenteen rakennuttaminen ja toteutus. Suunnittelupuolella Fazerin uusi Experience vierailu- ja kokouskeskus Vantaalla oli erittäin mielenkiintoinen hanke.

Jonne Mäkelä

  • Syntynyt Helsingissä 1984
  • Insinööri (amk) sähkövoimatekniikka, Metropolia, 2010
  • Suunnittelujohtaja, Vahanen Talotekniikka, 2021–
  • Sähköasiantuntija, YIT Suomi, 2017–2021
  • Projektipäällikkö, sähkösuunnittelu, Insinööritoimisto Nurmi, 2013–2017
  • Sähkösuunnittelija, Sähkösuunnittelutoimisto Forssell, 2009–2013
  • Teollisuuden sähköasentaja, Rudus Murskaus, 2005–2009
  • Harrastaa lumilautailua, moottoripyöriä, veneitä, kalastusta, racketlon-mailapelejä ja matkustelua

Teksti:Timo Sormunen

Viimeisimmät näkökulmat