Kokeile kuukausi maksutta

Asumisoikeusyhteisöt kaipaa lisää tukea asumiseen

Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry toivoo uuden hallituksen parantavan asumistuen saannin mahdollisuutta valtion lainoituksella rahoitetuissa ja erilaisten rajoitusten alaisissa asunnoissa. Lisäksi SAY toistaa jo aiemmin esittämänsä toiveen, että valtion käynnistysavustuksia jatkettaisiin, jotta Suomeen saadaan lisää kohtuuhintaisia asumisoikeusasuntoja.

Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry toivoo uuden hallituksen parantavan asumistuen saannin mahdollisuutta valtion lainoituksella rahoitetuissa ja erilaisten rajoitusten alaisissa asunnoissa. Lisäksi SAY toistaa jo aiemmin esittämänsä toiveen, että valtion käynnistysavustuksia jatkettaisiin, jotta Suomeen saadaan lisää kohtuuhintaisia asumisoikeusasuntoja.

Asumisen yleiskustannukset kuten energiakustannukset, kiinteistöjen huolto- ja korjaustoiminnan hinta sekä erilaiset veroluonteiset maksut ovat nousseet Kiinteistöliiton mukaan viimeisen viiden vuoden aikana 27 prosenttia. Saman kehityksen arvioidaan jatkuvan myös tulevina vuosina.

”Yleiskustannukset ovat sellaisia, joihin asuntojen omistajayhtiöt eivätkä asukkaat voi vaikuttaa. Ne nostavat kuitenkin asumisen hintaa, ja siksi asukkaalle suunnattua asumisen tukea pitäisi SAY:n mielestä lisätä”, SAY:n puheenjohtaja Marko Pyykkönen toteaa.

Kelan tilastojen mukaan maaliskuussa yleistä asumistukea sai 167 027 ruokakuntaa. Suurin osa tuen saajista on vuokra-asuntojen asukkaita, mutta tukea annettiin myös asumisoikeus- ja omistusasunnoissa asuville.

Asumisoikeusasunnon hakijoilla ei ole tulorajoja, mutta alle 55-vuotiailla on varallisuusraja. Henkilöllä ei saa olla varallisuutta niin paljon, että se mahdollistaisi omistusasunnon hankkimisen samalta paikkakunnalta. Varallisuusrajojen poistuminen yli 55-vuotiailta vuonna 2006 lisäsi eläkeläisten määrää asukkaissa.

”Asumisoikeusasuntojen asumiskustannukset ovat vuokra-asumista tiukemmin lailla määritelty, joten asumistuet ohjautuvat selkeämmin todellisiin asumiskuluihin”, Pyykkönen sanoo.

Uusien asumisoikeusasuntojen rakentamiseen annetaan tänä vuonna käynnistystukea pääkaupunkiseudulla 10 000 euroa asuntoa kohden. Muun maan tuotantoa ei tänä vuonna tueta lainkaan. Tuki oli viime vuonna 15 000 euroa ja muualla maassa 10 000 euroa.

”Rakentamisen kustannukset ovat jälleen nousseet lamaa edeltävälle tasolle. Hintataso on taas niin korkea, että uusien asumisoikeusasuntojen vastikkeet uhkaavat nousta liian korkeiksi asukkaiden maksukykyyn nähden. Tukea pitäisi antaa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolisiin kasvukeskuksiin”, Pyykkönen toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asumisoikeusyhteisöt kaipaa lisää tukea asumiseen”

  1. Lisää tukea asumisoikeusasumiseen ja samalla asumisoikeusasumisen hintaa alas saadaan useilla eri toimenpiteillä. Tällaisia toimenpiteitä voisivat olla esimerkiksi asumisoikeus”yhteisöjen” johtajien ja johtajattarien ylisuurten palkkojen leikkaaminen ja muut säästötoimenpiteet ”yhteisöjen” hallintokuluissa. Asumisoikeus”yhteisöjen” asunnoissa asuminen maksaa asukkaille keskimäärin 2-3 euroa/m2/kk enemmän kuin eräiden asumisoikeusyhdistysten asunnoissa asuminen. Tämä selittyy osittain johtajien ja johtajattarien usein koulutukseen ja osaamiseenkin nähden ylisuurilla palkoilla, joihin asukkaat eivät voi vaikuttaa, vaikka maksavat palkat. Asukkaille ei edes kerrota kysyttäessä näitä palkkoja. Sama koskee muunkin henkilöstön palkkoja. Muita selittäjiä kalliimpaan asumiseen ovat hallintobyrokratia ym. seikat, joita kaikkia ei ole nyt aikaa tässä ottaa esille.

    Asumsioikeus”yhteisöjen” hallintobyrokratia maksaa maltaita. Tätä vaikuttaa osaltaan se, että isännöintiä ei voida kilpailuttaa, koska isännöintiyritykset ovat usein kytköksissä ”yhteisöihin” joko siten, että isännöintiyhtiö on kuulunut/kuuluu samaa konserniin tai ”yhteisö” itse omistaa isännöintiyrityksen.

    Asumisoikeus”yhteisöjen” ja niiden omistajien valvonta on tunnetusti ollut vaikeaa asuntoviranomaisille saatikka asukkaille, vaikka jälkimmäiset viimekädessä maksavat kaiken. Avain Asumisoikeus Oy:n ympärillä viime vuosina tapahtunut kuohunta on tästä hyvä esimerkki. Yhtiön omistusjärjestelyt vuosina 2007-2010 ovat hyvä osoitus siitä, mitä kaikkea asukkaiden selän takana puuhataan ja usein viranomaisten suostumuksella tai jopa suoranaisella avustuksella. Näistä kannattaa tarkemmin lukea Rakennuslehden kirjoituksista ja keskustelupalstalta, esimerkiksi viestiketjuista ”Aran toimintaan selkeyttä” ja ”Selvityshenkilö estäisi uudet Liukku-kaupat”.

    Asumsiokeusasumisen hintaa nostavia syitä on paljon. Koko asumisoikeusjärjestelmä tulisi viipymättä ottaa tarkastelun ja selvitystyön kohteeksi niin, että asumisoikeus”yhteisöt” ja niiden edunvalvontajärjestö Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry (SAY) ei pääsisi yksin sanelemaan selvityksen sisältöä ja tarvittavia muutoksia lainsäädännössä. Asukkaiden ja asukkaiden edustajien (muidenkin kuin SAY-kellokkaiden) äänen tulee päästä aidosti kuuluviin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat