Kokeile kuukausi maksutta

Suomen Asumisoikeusyhteisöt toivoo lisää käynnistysavustuksia

Valtion käynnistysavustukset ovat pienentyneet tänä vuonna, vaikka kohtuuhintaisia asumisoikeusasuntoja tarvittaisiin yhä enemmän. Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry toivoo käynnistysavustuksille jatkoa. Valtion pitäisi myös huomioida hyvissä ajoin peruskorjausten rahoitustarpeet.

Valtion käynnistysavustukset ovat pienentyneet tänä vuonna, vaikka kohtuuhintaisia asumisoikeusasuntoja tarvittaisiin yhä enemmän. Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry toivoo käynnistysavustuksille jatkoa. Valtion pitäisi myös huomioida hyvissä ajoin peruskorjausten rahoitustarpeet.

”Vaikka asumisoikeusasuntoja on tänä vuonna rakenteilla ennätysmäinen lähes 4 000 asunnon määrä, niitä tarvittaisiin vieläkin enemmän. Asumisoikeusasuminen on säilyttänyt kohtuuhintaisuutensa verrattuna muihin asumismuotoihin. Siksi asunnot ovat erittäin kysyttyjä erityisesti kasvukeskuksissa”, Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Marko Pyykkönen kertoo.

Valtion käynnistystuet asumisoikeus- ja vuokra-asunnoille pienenivät tänä vuonna pääkaupunkiseudulla ja loppuivat kokonaan muualla Suomessa. ”Kohtuuhintaista asuntotuotantoa tarvitaan ja siksi SAY toivoo, että käynnistystukea annetaan jatkossakin. Myös pääkaupunkiseudun ulkopuoliset kasvukeskukset tarvitsevat tuota avustusta.”

Yhdistys haluaa painottaa myös olemassa olevan asuntokannan ylläpidon merkitystä, jotta se pysyisi jatkossakin kilpailukykyisenä. Vanhimmat talot alkavat lähestyä jo peruskorjausikää. SAY toivoo, että valtion taholta pohditaan jo hyvissä ajoin myös peruskorjauksien rahoitusta.

”Jotta asumisoikeusasuminen säilyy jatkossakin kohtuuhintaisena, tarvitaan valtion lainoitusta myös peruskorjaushankkeille. Markkinaehtoiset lainat altistavat vastikkeet suhdanneheittelyille ja vaarantavat tasaisen vastikekehityksen”, Pyykkönen sanoo.

Senioritkin ovat löytäneet asumisoikeusasumisen

Asumisoikeusasukkaat edustavat laajasti kaikkia ikäryhmiä ja eri elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Järjestelmän suosio perustuu Pyykkösen mukaan asumisen taloudellisuuteen ja helppouteen, asuntojen hyvään sijaintiin sekä asumisen riskittömyyteen. Riskittömyyttä on asumisen oikeuden lisäksi tasainen vastikekehitys sekä se, ettei asukkaan tarvitse murehtia asuntojen hintojen vaihtelusta.

Myös seniori-ikäiset ovat löytäneet asumisoikeusasumisen sen jälkeen, kun vuonna 2006 varallisuusrajat poistettiin yli 55-vuotiailta. Muutoksen tavoitteena oli helpottaa ikääntyvien ihmisten asumista mahdollisimman pitkään omassa kodissa. Asumisen helppous onkin yksi tärkeimmistä seniori-ikäisten syistä valita asumisoikeusasuminen.

”Suomen Asumisoikeusyhdistys ry toivoo, että tuleva hallitus pyrkisi edistämään nykyistä tehokkaammin asumisoikeusasuntojen tuottamista. Siihen tarvitaan yhteiskunnan panostusta, koska asumisoikeusjärjestelmä on myös valtion taholta tiukasti säännelty. Rajoitukset koskevat niin asukasvalintaa, vastikekehitystä kuin asuntojen jälleenmyyntiäkin”, Pyykkönen toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomen Asumisoikeusyhteisöt toivoo lisää käynnistysavustuksia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat