Kokeile kuukausi maksutta

Hansastroi aloittaa pääomasijoittajien tuella asuntotuotannon

Skanskan ja Hakan entisten suomalaisten johtajien vetämä Hansastroi saa Venäjällä taakseen vakavaraisen tukijoukon, mikä mahdollistaa yhtiölle lähdön asuntogrynderiksi Pietarissa.

Skanskan ja Hakan entisten suomalaisten johtajien vetämä Hansastroi saa Venäjällä taakseen vakavaraisen tukijoukon, mikä mahdollistaa yhtiölle lähdön asuntogrynderiksi Pietarissa.
Kuuntele juttu

Asuntomarkkinoille tuli tilaa, kun YIT:n ohella merkittävin ulkomainen asuntorakentaja Skanska päätti vetäytyä myös Pietarin asuntomarkkinoilta. Urakoinnista se vetäytyi jo 2005 myytyään tämän liiketoiminnan Eero Makkosen ja Kari Mölsän perustamalle Hansastroille.

Saksalainen pääomasijoitusyhtiö Quadriga Capital Russia, Euroopan kehityspankki EBRD ja saksalainen rahoituslaitos DEG tulivat Hansastroin vähemmistöomistajiksi investoimalla yhtiön osakepääomaan 20 miljoonaa euroa. Kokonaisrahoituspaketti on yli 50 miljoonaa euroa.

Quadriga Capitalin takana on Euroopan johtava pääomasijoitusyhtiö 3i Group. Hansastroin osakkuutta operoidaan 3i Finlandin pääkonttorista Helsingistä. 3i:n Venäjän investoinneista vastaava Ere Kariola kertoo, että yhtiö etsii kasvualueilta yrityksiä, joilla on näyttöä.

”Hansastroilla on osaava tiimi, joka tarvitsee sekä pääomaehtoista että kohdekohtaista rahoitusta.”

Rahoitus kilpailukeinoksi

Rahoituspaketin tuella Hansastroi voi laajentaa toimintaansa asuntogryndaukseen. Kariolan mukaan Quadriga Capital antaa asuntotuotannolle vihreän valon. Ensimmäiseksi se käynnistyy Pietarissa.

”Hakan ja Skanskan referensseillä ja kokemuksella pystymme toteuttamaan sijoittajien toiveet”,  Hansastroin hallituksen puheenjohtaja Eero Makkonen sanoo.

Makkonen uskoo, että investoinnit parantavat yrityksen kilpailukykyä eri puolilla Venäjää, sillä nyt Hansastroi voi tarjota rakennuttajalle myös rahoitusta.  Esimerkkinä riskeistä voi mainita Pietarin merisataman 60 miljoonan euron urakka, jonka aloitusta on odoteltu jo vuoden päivät tilaajan rahoitusongelmien vuoksi.

Hansastroin toimitusjohtaja Ilkka Marjasuo kertoo, että työn alla on useita kohteita. Cherepovetsin monitoimiareena on jo käyttöönottovaiheessa. Jekaterinburgissa yhtiö uudistaa keskusstadionia ja on aloittamassa isoa toimistorakennusta. Pietarissa Hansastroi urakoi useita liiketiloja.

Investorit rohmuavat kiinteistöjä

Valtaosa länsimaisista investoreista on karttanut asuntotuotantoa, mutta tilanne saattaa muuttua. Venäjän kiinteistömarkkinoilla vellova kultakuume houkuttelee maahan yhä suurempia yhtiöitä. Colliers International -yhtiön Pietarin edustuston vetäjä Boris Jushenkov kertoo, että Pietarin markkinoille puskee kymmeniä uusia yhtiöitä, joiden yhteinen investointisalkku käsittää miljardeja dollareita.

”Aikaisemmin investorit suosivat laadukkaita A-luokan toimistokeskuksia. Nyt kelpaa mikä tahansa keskeneräinen tai suunnitteluvaiheessa oleva kohde”.

”Sijoittajia kiinnostavat projektit, rakennusvaiheen rahoittaminen ja loppukädessä valmis kiinteistö”,  Makkonen vahvistaa.

Santeri Pakkanen

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hansastroi aloittaa pääomasijoittajien tuella asuntotuotannon”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat