Kokeile kuukausi maksutta

Pirkkalan terminaali laajenee

Tampere–Pirkkalan lentoaseman matkustajamäärät ovat nelinkertaistuneet kymmenessä vuodessa, ja kasvun uskotaan jatkuvan.

Tampere–Pirkkalan lentoaseman matkustajamäärät ovat nelinkertaistuneet kymmenessä vuodessa, ja kasvun uskotaan jatkuvan.

Kiitos kasvusta kuuluu lähinnä halpalentoyhtiö Ryanairille, jonka käyttämän kakkosterminaalin laajennus alkaa vuoden 2008 keväällä. Samanaikaisesti lentokentän ympäristöstä kehitetään kaupan, teollisuuden ja logistiikan solmupistettä.

”Periaatepäätös terminaalin laajentamisesta on tehty, ja lopullinen rakentamispäätös tehdään kun suunnitelmat saadaan valmiiksi kevään aikana. Tällöin rakentaminen voisi alkaa vuoden 2008 keväällä”, Tampere–Pirkkalan lentoaseman päällikkö Pertti Skogberg toteaa.

300–600 neliömerin laajennus parantaisi oleellisesti ahtaaksi tulleen terminaalin toiminnallisuutta. Tyylillisesti terminaalilaajennus muistuttaa vuonna 1979 valmistunutta rakennusta. Arkkitehtoniset tavoitteet eivät ole kovin korkealla, vaan tarkoitus on saada aikaan fyysistä tilaa.

”Laajennushankkeen käynnistyminen on melko varmaa, koska jo nykyisen laajuinen liikenne vaatii lisäjärjestelyjä”, Skogberg sanoo.

Neljän toimijan logistiikkahanke

”Pirkkalan lentokenttävyöhykettä kehitetään neljän toimijan: NCC:n, SRV:n, Ilmailulaitoksen ja Pirkkalan kunnan yhteishankkeena. Tavoitteena on tuhansien uusien työpaikkojen synnyttäminen alueelle, jolla on jo yritystoimintaa ja noin 2 500 työpaikkaa”, kertoo Pirkkalan elinkeinojohtaja Erkki Korkala.

Lentokentän ympäristön kehittämissuunnitelmat ovat jatkoa sille, että Tampereen puolelta ulottuu lentokentälle kaupan, teollisuuden ja logistiikan alueista muodostuva vyöhyke. Alueelta löytyy satoja hehtaareja kaavoitettua ja kaavoittamatonta tonttimaata, maa-alueet ovat suurelta osin ilmailulaitoksen ja Pirkkalan kunnan omistuksessa.

Vyöhykkeeseen kuuluvalla Partolan alueella on kaupan tiloja 80 000 neliötä; uusin tulija on autojen varaosakappaa harjoittava Motonet, jonka toimitilat valmistuivat äskettäin.  Suomen Rakennuskone Oy:n tilat ovat valmistumassa. Komatsu Forestilla toimitilojen rakennustyöt ovat käynnissä ja Rotatorilla ne ovat alkamassa.

Linnakorven alueelle on valmisteilla 100 000 neliön autokaupan keskus, jonne tulisi kym­menkunta eri merkkejä edustavaa autoliikettä. Kiitotien tuntumassa toteutetaan logistiikkahankkeita. Alueen keskellä on 18-reikäinen golf-rata.

Lentokenttäalueen yritysvyöhykkeen kehittämishankkeesta käytetään nimeä Pirkkala CLX. Roomalaiset numerot, luku 160 viittaa vyöhykkeen keskeiseen sijaintiin Suomessa. 160 kilometrin säteellä piirretty ympyrä pitää sisällään lähes kaikki Suomen suurimat kaupungit ja valtaosan koko maan kysynnästä.

DHL teki jo sopimuksen

DHL Express on solminut yhteistyösopimuksen Pirkkala CLX:ää kehittävien SRV:n ja NCC:n kanssa. DHL:n tavoitteena on kartoittaa, onko sen logistiikkatoiminnot mahdollista sijoittaa lentoaseman alueelle. Globaalisti toimivalle yhtiölle lentoaseman läheisyys on tärkeää ja sijainti kiitoradan varrella olisi kilpailuetu. Parhaimmassa tapauksessa yhtiö käynnistäisi palvelukeskuksen ja lentopikakuljetukset Pirkkalan lentoasemalla vuonna 2008.

”Talousalueella on runsaasti kasvavia, kehittyviä ja kansainvälisesti toimivia yrityksiä, joilla näkemyksemme mukaan on jatkossa entistä suurempi tarve nopeille ja monipuolisille kuljetusyhteyksille Suomen ja ulkomaiden välillä”, DHL Express (Finland) Oy:n toimitusjohtaja Timo Jaakkola sanoo.

fakta

  • Pirkkalasta lennetään Tukholmaan, Kööpenhaminaan, Riikaan, Frankfurtiin, Liverpoolin Lontooseen ja Dubliniin.
  • 1990-luvun puolivälissä Pirkkalan kautta kulki vuosittain vajaa 150 000–200 000 matkustajaa. Vuonna 2006 matkustajamäärä oli jo 630 000, ja tänä vuonna ylletään 800 000 matkustajaan.

 

Komatsu Forestille metsäkonekeskus

o Valmet-metsäkoneita markkinoiva japanilaisten omistama Komatsu Forest Oy saa uudet toimitilat Tampereen läntisen ohitustien varresta Pirkkalasta. Komatsu Forestin edellinen suuri investointi oli Uumajan tehtaan uudistukset reilu vuosi sitten.

Pirkkalan metsäkonekeskukseen keskitetään uusien- ja käytettyjen koneiden markkinointi, hallinto sekä huolto- ja varaosatoiminnot. Sieltä hoidetaan jatkossa kotimaan operaatioiden lisäksi myös toiminnot Baltiaan ja Venäjälle.

Tilaa uudessa keskuksessa on kaikkiaan noin 3 000 neliötä, josta erilaisia toimistotiloja on kolmannes. Varaosakeskus ja korjaamo käsittävät keskuksen alasta liki 2 000 neliötä. Lisäksi on suunniteltu rakennettavaksi katettua ulkovarastoa  400 neliötä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pirkkalan terminaali laajenee”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat