Kokeile kuukausi maksutta

Suurituloiset ja koulutetut eivät halua asua omakotitaloissa

Enemmistö suomalaisista haluaisi asua omakotitaloissa. Se on tavoiteasunto 56 prosentille suomalaisista, kun todellisuudessa omakotitaloissa asuu vajaat 40 prosenttia. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laajaan haastattelututkimukseen perustuvasta raportista.

Enemmistö suomalaisista haluaisi asua omakotitaloissa. Se on tavoiteasunto 56 prosentille suomalaisista, kun todellisuudessa omakotitaloissa asuu vajaat 40 prosenttia. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laajaan haastattelututkimukseen perustuvasta raportista.

Omakotitalohaaveet eivät ole suorassa yhteydessä tuloihin, sillä suurituloiset asuvat usein suurissa kaupungeissa eivätkä siksi tavoittele omakotitaloa yhtä usein kuin muut. Helsingissä omakotitaloa pitää tavoiteasuntonaan vain 29 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 39 prosenttia. Myös koulutus vaikuttaa omakotitalohaaveisiin. Koulutetuimmat haluavat muita harvemmin omakotitaloon.

Suomalaiset arvostavat asumisessaan kodikkuutta ja viihtyisyyttä. Seuraavaksi tärkeintä on asumiskulujen kohtuullisuus. Se on tärkeää myös varakkaille, mutta varsinkin pienituloisille ja ikääntyneille.

Suomalaiset ovat tyytyväisiä asuntoihinsa ja asuinympäristöönsä, vaikka haluaisivatkin asua väljemmin. Enemmistö suomalaisista haluaa asua omistusasunnossa.

Suomalaisista 85 prosenttia on erittäin tai melko tyytyväinen nykyiseen asuntoonsa. Muita tyytyväisempiä ovat varakkaat ja suurituloiset. Heistä yli puolet on erittäin tyytyväisiä asuntoonsa. Vähävaraisimmista erittäin tyytyväisiä on runsas viidennes. Asuinalueeseensa tyytyväisiä on yli 90 prosenttia suomalaisista.

Suomalaiset haluaisivat nykyiseen asuntoonsa 27 neliömetriä lisää. Tavoiteasunnon keskikoko on 114 neliötä. Vähävaraisimpien kotitalouksien nykyisen asunnon keskikoko on 45 neliötä ja varakkaimmilla 146 neliötä. Helsingissä asutaan ahtaasti, sillä joka neljäs helsinkiläinen kotitalous pitää asuntoaan liian pienenä, kun taas muualla maassa osuus on 13 prosenttia.

Sekä asunnon koko että perhetilanne vaikuttavat ihmisten muuttohalukkuuteen. Neljäsosa suomalaisista harkitsee muuttoa. Alle kymmenesosa muuttaa saadakseen omakotitalon. Muita useammin muuttavat nuoret.

Joka toinen suomalainen omistusasunto on velaton. Velattomissa omakotitaloissa asumismenojen osuus käytettävissä olevista tuloista on keskimäärin 13 prosenttia. Velkaisissa omakotitaloissa asumismenojen osuus tuloista on keskimäärin 18 prosenttia ja osakeasunnoissa 20 prosenttia. Vuokra-asunnoissa asumismenot vievät yli kolmanneksen tuloista ennen asumistuen vähentämistä ja vielä tuen vähentämisen jälkeenkin lähes kolmanneksen.

Professori Anneli Junton laatima raportti perustuu Tilastokeskuksen määrävuosina tekemään kyselytutkimukseen kotitalouksien varallisuudesta. Raportin tutkimusaineistona on käytetty 3 455 kotitaloudessa tehtyä käyntihaastattelua vuonna 2004.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suurituloiset ja koulutetut eivät halua asua omakotitaloissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat