Kokeile kuukausi maksutta

Pientalokaupan lasku johti lomautuksiin

Pientalorakentamisen kiivaan nousuvauhdin hiipuminen tänä vuonna on johtanut lomautuksiin pientaloteollisuudessa. Muun muassa Jukka-taloja valmistava Pyhännän Rakennustuote Oy on irtisanonut kymmenkunta henkilöä ja lomauttanut parikymmentä. Pahimmillaan yhtiö voi joutua lomauttamaan jopa 80 henkilöä.

Pientalorakentamisen kiivaan nousuvauhdin hiipuminen tänä vuonna on johtanut lomautuksiin pientaloteollisuudessa. Muun muassa Jukka-taloja valmistava Pyhännän Rakennustuote Oy on irtisanonut kymmenkunta henkilöä ja lomauttanut parikymmentä. Pahimmillaan yhtiö voi joutua lomauttamaan jopa 80 henkilöä.

Pyhännän Rakennustuotteen toimitusjohtaja Mikko Huhtalan mukaan syynä lomautustarpeeseen on virheellinen markkinaolettama. Pientaloteollisuus arvioi vuosi sitten, että omakotitalojen rakentamisen määrä kasvaisi edelleen ja että niitä aloitettaisiin tänä vuonna 17 500. Nyt PTT arvioi, että tänä vuonna aloitetaan 14 500 pientaloa.

”Mitoitimme kapasiteettiamme sen mukaan ja näkyyhän se jossakin”, Huhtala sanoo.

Pyhännän Rakennustuotteella olisi ollut kapasiteettia 1 200 Jukka-talon rakentamiseen, mutta nyt taloja tehdään vain 900.

Pientaloteollisuus PTT ry:n puheenjohtaja Risto Mätäsaho toteaa, että tasokorjaus pientalomarkkinoilla on tapahtumassa ja nyt ollaan 10 prosenttia viime vuoden tilauskannasta jäljessä. Talopakettitoimittajilla tämä tarkoittaa käytännössä noin tuhannen talon pudotusta viime vuoteen.

Syy vauhdin hiljentymiseen löytyy osittain materiaalikustannusten huimasta hinnan noususta, joka vaikuttaa Mätäsahon mukaan ainakin kolmasosaan pudotuksesta

”Viime aikojen kaupankäynti viittaa siihen, että ollaan menossa vieläkin huonompiin aikoihin. Tämä koskettaa etenkin suuria toimijoita, pienillä ja keskisuurilla yrityksillä voi olla tilanteesta hiukan positiivisempikin näkemys”, Mätäsaho pohtii.

Finndomon konsernijohtaja Pertti Lehtikin myöntää, että tilanne markkinoilla on hiipumassa.

”Sonkajärven tehtaallamme kausivaihteluista johtuvia lomautuksia on tehty vuodesta 1992 alkaen, ja niin tehdään tänäkin vuonna, mutta tämä ei ole mitenkään normaalista poikkeavaa”, Lehti sanoo.

Ennusteissa isoja eroja

Aloitusten ennustamisessa on selviä eroja: Pientaloteollisuus ennakoi viime vuonna selvää kasvua omakotialoituksille, kun taas VTT arvioi syksyllä 2006, että omakotialoitusten määrä laskisi tänä vuonna. VTT:n rakentamisen suhdanne-asiantuntijan, asiakasjohtajan Pekka Pajakkalan mukaan nyt näyttää siltä, että viime vuoden aloitukset olisivat 15 700, ja että tänä vuonna siitä jäätäisiin hieman.

Mikko Huhtalan mukaan Jukka-talo on menettänyt myös markkinaosuuttaan. Sitä, ovatko osuutta kaapanneet valmistalot tai tietyt kilpailijat, hän ei osaa arvioida. Hirsitaloilla myynti näyttää hänen mukaansa käyvän paremmin kuin kivitaloilla ja puutaloilla. Toisaalta taas taloesittelyissä käy väkeä, joten ensi vuodesta on vaikea sanoa vielä mitään.

Lomautusten kesto yhtiössä vaihtelee muutamista viikoista useisiin kuukausiin, jopa puoleen vuoteen. Tavoitteena, on että kaikki lomautetut henkilöt palaisivat viimeistään hiihtolomilta töihin.

Pyhännän Rakennustuotteen keskimääräinen henkilöstön määrä viime vuonna oli 226 henkilöä. Liikevaihto oli viime vuonna 54,8 miljoonaa euroa, ja tulos painui 0,3 miljoonaa euroa tappiolle (2005: 5,5 Me). Huhtalan mukaan yhtiön tuloksen etumerkki vaihtuu tänä vuonna plussalle.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pientalokaupan lasku johti lomautuksiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat