Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

Ministeri Häkämies: Aikataulu valtion Destia-omistuksen pienentämisestä vielä auki

Valtion omistus tierakennusyhtiö Destiassa kutistunee lähivuosina. Hallitus on hakemassa eduskunnalta valtuuksia pienentää valtio-omistusta Destiassa. Valtionomistajaohjauksesta vastaava puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) sanoi perjantaina STT:lle, ettei mitään aikataulua Destia-omistuksen mahdollisesta pienentämisestä ole olemassa. Hänen mukaansa kaikki vaihtoehdot muun muassa valtion tulevan omistuksen koon suhteen ovat auki. ”Jotta Destia voisi kasvaa ja kehittyä, se tarvitsee lisäpääomia”, Häkämies sanoi.

Valtion omistus tierakennusyhtiö Destiassa kutistunee lähivuosina. Hallitus on hakemassa eduskunnalta valtuuksia pienentää valtio-omistusta Destiassa. Valtionomistajaohjauksesta vastaava puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) sanoi perjantaina STT:lle, ettei mitään aikataulua Destia-omistuksen mahdollisesta pienentämisestä ole olemassa. Hänen mukaansa kaikki vaihtoehdot muun muassa valtion tulevan omistuksen koon suhteen ovat auki. "Jotta Destia voisi kasvaa ja kehittyä, se tarvitsee lisäpääomia", Häkämies sanoi.
Kuuntele juttu

Myyntivaltuudet tarvitaan, jotta mahdollisuuksia voidaan ruveta selvittämään. ”Kukaan ei neuvottele sellaisen kanssa, jolla ei valtuuksia ole”, Häkämies sanoi.

Destia on vanha Tieliikelaitos, joka muutettiin valtion kokonaan omistamaksi osakeyhtiöksi viime vuoden alussa. Häkämiehen mukaan Destiasta kiinnostuneita on ilmaantunut. ”Minullekin on näitä ilmoittautunut. Keskusteluja ei ole ollut mahdollista käydä, ja nyt haetaan uutta starttia keskusteluilla”, Häkämies kertoi.

Destia on nykyään Suomen suurimpia tie-ja maanrakennusalan yrityksiä. Häkämies ei halunnut perjantaina lähteä haarukoimaan Destian markkina-arvoa.

Elvytysurakoista potkua

Mutta minkä takia valtio-omitusten kaupittelua harkitaan taantuman keskellä? Häkämies muistuttaa, että Destian kohdalla suhdannetilanne vaikuttaa kahteen suuntaan. Taantuma ja sen tuomat tienrakennusurakat ovat sille mahdollisuus. Häkämiehen mukaan tienrakentamisessa on tulossa kaikkien aikojen suurimmat rakentamisvuodet.

”Valtiovalta on käynnistänyt ja tulee käynnistämään merkittäviä tiehankkeita elvytyksen nimissä”, Häkämies totesi.

Destian yksinomistuksesta luopumisella pyritään parantamaan yhtiön kasvumahdollisuuksia. Häkämiehen mukaan uuden pääoman hankkiminen yksityisiltä sijoittajilta on parempi vaihtoehto kuin valtion lisäpääomasijoitukset.

”Jos hakisimme lisäpääomia eduskunnasta Destialle tai muulle yritykselle, niin silloin ne kilpailisivat sikainfluenssarokotteen, homekoulujen ja monien muiden asioiden kanssa!, Häkämies sanoi.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Ministeri Häkämies: Aikataulu valtion Destia-omistuksen pienentämisestä vielä auki”

  1. Demarit vastustavat omistusjärjestelyjä ilman mitään tosiasioihin perustuvia syitä, kuten viimeaikaisesta uutisoinnista voi lukea. Jos Destian yhdistäisi kilpailevaan yhtiöön osakevaihdolla, ei transaktio ole ajoituksen kannalta yhtään huono vaihtoehto, kun taantuma on samalla tavalla painanut alas yhdistymiskumppanin markkina-arvoa. Taantuman taituttua valtion tulisi veronkorotusten sijasta rahoittaa palveluita myymällä osuuksia yhtiöistä, joita sen ei lähtökohtaisesti pitäisi omistaa lainkaan. Myynnit voisi kohdentaa aikaisemmasta poiketen kotimaisille piensijoittajille pidemmän ajan kuluessa.

    1. Kilpailuviraston kannattaa olla hereillä, ettei Destiaa tai sen osia yhdistetä esimerkiksi suurimman inrarakentajan, suurimman asfalttiurakoitsijan, suuurimman kiviainestoimittajan tai suurimmman infrasuunnittelijan kanssa. Sekään ei sopisi, että VR Rata ostaisi Destian. Mutta jos Destia palasteltaisiin ja myytäisiin osina suomalaisille keskisuurille haastajille, niin kilpailukenttä voisi jopa piristyä.

      1. Kartellista kiinnijääneiden ”kosto” näyttää totetuvan suunitellulla tavalla, koska Destia kärytti asfaltin hinnoista sopineet ja nyt on tullut maksun aika. Mukava katsella kenen lauluja siellä laulellaan ja paljonko esiintyjille maksetaan?

  2. Jeps, taidetaan panna porukkaa raskaalla kädellä pihalle jos yksityistetään. 90- luvulla kävi ”hieman” kato henkilökunnassa. Hyvä kelpaa aina ostajlle, mutta keskikertaista ja huonoa tuottava toiminta ei.

    Itse en jaksa uskoa kilpailun piristymiseen.Taitas vaan urakkahinnat nousta.Käynee sitten samalla tavoin kun katsastushinnoissa.

    1. Näinhän se toiminta menee, kun muistellaan Hakan jakoa isoisten kesken, tuntureilla sovittiin ja sotilaskylistä käytiin jo kauppaa Moskovassa ”Hakan” selän takana samaisten puuhaajien kanssa, jotka nyt ovat syömässä Destiaa. Omaisuus jaetaan ja työntekijät konkan kautta kotio kilometritehtaalle, kylläpä siinä kilpailu tehostuu ja rahakkaat rikastuvat.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat