Kokeile kuukausi maksutta

Takapihojen tuulimyllyille ei tarvita kallista vaikutusarviointia

Tuulivoimalaa omalle takapihalleen suunnittelevien pientaloasukkaiden ei tarvitse pelätä lisäkuluja ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (yva) takia. Näyttää erittäin epätodennäköiseltä, että pienet tuulivoimalahankkeet joutuisivat jatkossakaan menettelyn piiriin. ”Yva-menettely koskee selkeästi suurempia, kaupallisia hankkeita”, arvioi ylitarkastaja Seija Rantakallio ympäristöministeriöstä.

Tuulivoimalaa omalle takapihalleen suunnittelevien pientaloasukkaiden ei tarvitse pelätä lisäkuluja ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (yva) takia. Näyttää erittäin epätodennäköiseltä, että pienet tuulivoimalahankkeet joutuisivat jatkossakaan menettelyn piiriin. "Yva-menettely koskee selkeästi suurempia, kaupallisia hankkeita", arvioi ylitarkastaja Seija Rantakallio ympäristöministeriöstä.

ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan linjausta siitä, minkä suuruiset tuulivoimalahankkeet tulisivat automaattisesti ympäristövaikutusten arvioinnin piiriin. Suunnittelija vastaa itse arvioinnin kuluista.

Tällä hetkellä asetuksella on säädetty hankkeista, jotka vaativat aina yva-menettelyn. Tuulivoimaloiden rakentaminen ei ole listalla, vaan arvioinnin tarve harkitaan tapaus kerrallaan.

”Muistaakseni pienin hanke, joka yvaan on joutunut, on neljän myllyn hanke Helsingin edustalla. Täytyy olla todella erityinen paikka, että yksittäinen mylly pitäisi alistaa yvaan”, Rantakallio sanoo.

”Erittäin hyvä”

Isompien kaupallisten hankkeiden suunnittelijoille ympäristöministeriön tuleva linjaus sopii paremmin kuin hyvin. Tuulivoimapuistoa Forssaan suunnittelevan Voimavapriikin hallituksen puheenjohtaja Immo Sundholm sanoo, että selkeä linjaus olisi hyvä asia.

”Se olisi erittäin hyvä, kun olisi selkeä tieto jo hanketta mietittäessä, että tarvitaanko yva-prosessi. Se vie aikaa helposti vuoden ja maksaa kymmeniätuhansia euroja, jos ei sata tai kaksisataa tuhatta”, Sundholm sanoo.

Voimavapriikki päätti itse aloittaa yva-prosessin omasta suunnitelmastaan. Se tähtää 15:n tai 30 tuuliturbiinin puisto rakentamiseen Forssan Kiimassuolle.

”Me arvioimme itse, että tämä on sen kokoluokan hanke, että on varmasti eduksi, että tieto kulkee molempiin suuntiin”, Sundholm sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Takapihojen tuulimyllyille ei tarvita kallista vaikutusarviointia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat