Kokeile kuukausi maksutta

EU:n rakennustuoteasetus tulee osittain voimaan pääsiäisenä

EU:n uusi rakennustuoteasetus julkistettiin huhtikuun alussa. Sen myötä rakennustuotteiden CE-merkintä tulee pakolliseksi heinäkuussa 2013. Osa asetuksesta tulee voimaan jo pääsiäissunnuntaina 24.4.2011.

EU:n uusi rakennustuoteasetus julkistettiin huhtikuun alussa. Sen myötä rakennustuotteiden CE-merkintä tulee pakolliseksi heinäkuussa 2013. Osa asetuksesta tulee voimaan jo pääsiäissunnuntaina 24.4.2011.

Rakennustuotteita valmistavien yritysten on tarpeen testata rakennustuotteensa CE-merkintää varten ennen kuin merkintä tulee pakolliseksi. Nyt voimaan tulevat artiklat koskevat teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten nimeämistä, valvontaa ja arviointia sekä ilmoittamisesta vastaavien viranomaisten nimeämistä. Voimaan tulevat myös ilmoitettuja laitoksia koskevat vaatimukset sekä ilmoittamismenettelyä koskevat säännökset.

Rakennustuotteet ovat välituotteita, jotka on tarkoitus liittää rakennuskohteeseen. Asetuksella pyritään varmistamaan rakennustuotteiden vapaa liikkuvuus sisämarkkinoilla ja takaamaan tarkkojen ja luotettavien tietojen saanti rakennustuotteiden suoritustasoista ja ominaisuuksista. Samalla selkeytetään CE-merkin käyttöä. Tällä hetkellä CE-merkinnän käyttäminen rakennustuotteissa on Suomessa vapaaehtoista, ellei sitä ole erikseen säädetty tuotekohtaisesti pakolliseksi.

Rakennustuotteeseen kiinnitetty CE-merkintä osoittaa, että tuote on testattu standardin mukaisella testimenetelmällä ja että tuote on ilmoitetun suoritustason mukainen. CE-merkinnän saamiseen riittää yhden ominaisuuden testaaminen. Rakennustuotteiden CE-merkki ei ole laatumerkki eikä yksinään takaa tuotteen käytettävyyttä rakennuskohteessa.

Rakennustuoteasetus korvaa rakennustuotedirektiivin. Uusi rakennustuoteasetus tulee voimaan Suomessa sellaisenaan ilman kansallista voimaansaattamista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “EU:n rakennustuoteasetus tulee osittain voimaan pääsiäisenä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat