Kokeile kuukausi maksutta

Rakennustyömaan telineen purkajan putoaminen toi sakot työnjohdolle

Keski-Suomen käräjäoikeus on 5. toukokuuta tuominnut kaksi rakennustyömaan turvajärjestelyistä vastannutta henkilöä työturvallisuusrikoksesta sakkorangaistukseen. Sakot tulivat työtapaturmasta, joka sattui Jyväskylän poliisi- ja oikeustalon saneeraustyömaalla helmikuussa 2009, kun aliurakoitsijan telineasentajat olivat purkamassa rakennustyön ajaksi talon julkisivulle pystytettyjä elementtitelineitä. Tällöin eräs asentaja putosi telineiltä.

Keski-Suomen käräjäoikeus on 5. toukokuuta tuominnut kaksi rakennustyömaan turvajärjestelyistä vastannutta henkilöä työturvallisuusrikoksesta sakkorangaistukseen. Sakot tulivat työtapaturmasta, joka sattui Jyväskylän poliisi- ja oikeustalon saneeraustyömaalla helmikuussa 2009, kun aliurakoitsijan telineasentajat olivat purkamassa rakennustyön ajaksi talon julkisivulle pystytettyjä elementtitelineitä. Tällöin eräs asentaja putosi telineiltä.

Kuuntele juttu

Työtapaturman sattuessa asentaja oli ollut noin kuuden metrin korkeudella seisomassa vaakatuen päällä ja irrottamassa jatkosalkoa, kun hän oli liukastunut ja pudonnut maahan, jolloin hänen lantioonsa oli tullut murtumia.

Työtapaturmaa tutkittaessa ilmeni, että telineitä purettaessa oli laiminlyöty työturvallisuusmääräyksiä. Asentajat eivät käyttäneet työssään asianmukaisia työ- ja aputasoja eivätkä putoamissuojaimia, vaikka turvavaljaita työmaalle oli varattu. Telinetöiden turvallisuusvalvonnan puutteista oli työsuojelutarkastajan taholta huomautettu työnjohtoa ennen työtapaturman sattumista.

Työtapaturmassa loukkaantuneella työntekijällä ei ollut asiassa vaatimuksia ja hän piti putoamista omana huolimattomuutenaan. Turvallisuusseurannan ja putoamissuojauksen laiminlyönnit olivat kuitenkin työnjohdon vastuulla.

Rikosoikeudellinen vastuu telinetöiden turvallisuuden puutteista kohdistui pääurakoitsijana toimineen rakennusliikkeen vastaavaan mestariin ja telinepalvelut tuottaneen yrityksen työnjohtajaan. Heille määrättiin 15 päiväsakon suuruinen sakkorangaistus, mikä tekee maksettavaa yhteensä 780 euroa. Lisäksi heidät velvoitettiin korvaamaan valtiolle todistelukustannuksia hiukan yli 200 euroa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rakennustyömaan telineen purkajan putoaminen toi sakot työnjohdolle”

  1. pitäisi laittaa 0 perään sakkoihin. Teollisuudessa valvotaan paremmin kuin rakennuksilla, joissa pimeesti
    edelleen tehdään valtaosa työstä ketjuttamalla.
    terv. J.K työkyvyttömyyseläkeläinen

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat