Kokeile kuukausi maksutta

Puurakentaminen on voimakkaassa kasvussa Venäjällä

Venäjän Puuinfon johtajan Aleksander Chernykhin mukaan puurakentaminen on  kolminkertaistanut muutamassa vuodessa Pietarissa ja Venäjällä. Erityisesti kasvu koskee pientaloja, hirsitaloja ja matalia 3-kerroksisia kerrostaloja. Vielä tällä hetkellä Venäjän rakentamissäädökset estävät korkeiden puukerrostalojen rakentamisen, mutta tavoitteena on uudistaa rakentamisen säädöksiä vastaamaan Euroopan Unionin normeja.

Venäjän Puuinfon johtajan Aleksander Chernykhin mukaan puurakentaminen on  kolminkertaistanut muutamassa vuodessa Pietarissa ja Venäjällä. Erityisesti kasvu koskee pientaloja, hirsitaloja ja matalia 3-kerroksisia kerrostaloja. Vielä tällä hetkellä Venäjän rakentamissäädökset estävät korkeiden puukerrostalojen rakentamisen, mutta tavoitteena on uudistaa rakentamisen säädöksiä vastaamaan Euroopan Unionin normeja.

Kuuntele juttu

”Venäjän puurakentamisen ongelma kiteytyy myös standardien puutteeseen. Me toimimme vanhojen normien puitteissa, vaikka tämän päivän rakentaminen tarvitsee uudet normit, selkeät ja yksinkertaiset standardit. Tässä asiassa pyrimme vaikuttamaan nyt uuteen duumaan, koska lainsäädäntöä pitää uudistaa”, Pietarin kauppakamarin puheenjohtaja Aleksander Belyakov  sanoo.

”Koska betonirakentamisessa on viime vuosikymmeninä tehty valtavia virheitä, niitä ei pidä toistaa nyt puurakentamisessa. Teknologisesti puurakentamisella on paljon annettavaa, siksi laadusta on pidettävä alusta alkaen huolta, koska siitä syntyy puurakentamiselle hyvä maine. Olemme nähneet miten huonot kokemukset vahingoittavat markkinaa pitkäksi aikaa”, Belyakov jatkaa.

Venäjän valtio tukee etenkin pientalojen puurakentamista. Maan valtapuolue Yhtenäinen Venäjä on lanseerannut Oma Koti -ohjelman, jossa on asetettu laajamittainen tavoite puurakenteisten omakotitalojen rakentamiseksi erityisesti keskiluokalle. Ohjelman ideana on, että jos tilaaja teettää pientalon, sen saa tehdä ilman suunnittelupapereita ja valtiollista tarkastusta. Valtio tukee omakotihankkeita ilmaisilla 600 neliömetrin tonteilla sekä tien ja kunnallistekniikan rakentamisella.

Osaamista kehitettävä

Chernykhin mukaan Venäjällä ei nähdä tarvetta puurakennustuotteiden tuonnille Suomesta, koska Venäjällä on paljon puuta, jota voidaan jalostaa puurakentamisen tarpeisiin. Sen sijaan Venäjällä on tarvetta osaamiselle, jota Suomesta löytyy.

”Suomelta odotamme osaamisen, koulutuksen ja teknologian tuontia Venäjälle enemmän kuin valmiiden rakennusosien tuontia”, Chernykh toteaa.

Rakentamisen teknologian kehittämisessä myös energiatehokkuudella on kasvava merkitys.

”Meillä on Orenburgin kaupunki isona kokeilualueena, jossa tavoitteena on venäläisen rakentamisen teknologian kehittäminen ja isojen alueiden kehittäminen aluerakentamisen keinoin. Nyt esillä on vahvasti energiatehokkuus ja energiansäästö, jonka vuoksi rakennamme myös passiivitaloja, vaikka niiden rakentaminen on vielä 30 prosenttia kalliimpaa verrattuna tavallisiin taloihin”, Belyakov kertoo.

Venäjän kansainvälinen puurakentamisen konferenssi pidettiin joulukuun puolivälissä Pietarissa. Suomalaisyhteistyön tuloksena alun pitäen syntynyt konferenssi keräsi edustajia etupäässä Venäjän rakennusalalta. Lisäksi konferenssissa oli mukana suunnittelijoita ja yritysedustajia Venäjän markkinoista kiinnostuneista Länsi-Euroopan maista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Puurakentaminen on voimakkaassa kasvussa Venäjällä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat